СМИ США и Европы всё больше нагнетают обстановку вокруг Украины, а западные дипломаты покидают нашу страну. При этом Верховная Рада Украины спокойно идёт на карантин, а Владимир Зеленский успокаивает народ уверенным заявлением, что войны не будет. Что же происходит?

Ответы на вопросы в новой беседе Юрия Романнеко с юристом и публицистом – Геннадием Друзенко.

Друзья, всем привет, серферы, бездельники, девианты. Продолжаем наши эфиры и в гостях Геннадий Друзенко.

Привіт, Юро! Збираємося все частіше і частіше. Країна спокійно жити не вміє.

Шел третий месяц, уже наверное третий месяц, да предстоящего российского вторжения.

Полномасштабного.

Полномасштабного. Да. То есть с одной стороны часть людей паникует, даже бизнеса начали шататься.

По долару видно.

По доллару видно. С другой стороны, власть в основной своей массе, она выражает такую крайнюю, я бы сказал стоическую непоколебимость и стойкость, поскольку Рада уходит на карантин до какого-то….

Да середины февраля…

Да, то есть, в принципе, люди это смотрят…

Значить Путін до середини февраля не нападе. Це ж чесно, коли Рада на карантині.

Министры что-то знают, говорят "Спокойно!". Я знаю просто, что с министрами люди разговаривают, что типа что там, а они: "Спокойно, стоим. Стоим и тримаєм оборону, все буде нормально". А президент он опять-таки бронебойно говорит, что не паниковать, шашлики будуть.

Популярные статьи сейчас

Логистика в армии стала ощутимо более эффективной, - Зеленский

Легион Свобода России назвал потери путинских войск на Белгородчине и Курщине

Украинцам пересчитали пенсии: где просмотреть размер повышения

Украинцам выплатят до 8000 гривен: условия и как оформить

Показать еще

В гіршому разі Харків здамо.

В гіршому разі здамо Харків. Вот как ты вообще всю эту шизофрению оцениваешь?

Так, ти дуже правильно охарактеризував. Тобто нагнітання ситуації можна накликати біду. Якщо ти весь час називаєш-називаєш, закликаєш. Моя порада дуже проста і позиція проста. В решті решт, вирішує буде війна чи не буде рівно одна людина. Людина мозок якої ми важко розуміємо, що там відбувається. Це Володимир Володимирович Путін. Те, що він концентрує сили і засоби на кордоні з Україною, причому там на Півночі, Північному Сході, на Сході і в Криму – це факт. Будь який військовий аналітик скаже, що для повномасштабного захоплення і утримання України треба в рази більше, але, знову ж таки, відпадає тільки одна опція.

Ломанеться, не ломанеться, знову ж таки ніхто на сьогодні не готовий відповісти, хоча сам Байден сказав "I guess he move in". "Я підозрюю, що він таки ломанеться". "Зайде" – "move in". Тому, що він має щось робити. "He should do something". Не можна вічно тримати війська на кордоні, але можна їх і відвести. Так траплялось. Тобто ми навіть не знаємо які пере собою реалістичні цілі поставив Путін, бо з того ультиматуму, який він висунув, викотив Заходу було зрозуміло, що або Захід стане на коліна. Але, як навіть російські аналітики писали, такі ультиматуми викатують після повного розгрому.

Ну, Захід, сегодня послал ночью.

Да.

По сути, абсолютно послали в большое пешее эротическое путешествие. Путин просил письменные гарантии, Лавров просил "Дайте нам письменные гарантии. Дайте нам письменный ответ".

Их письменно послали.

Их письменно послали. Лавров, вот сегодня прочитал тоже, выдал на-гора какие-то свои рефлексийки, сказал, что типа да, они готовы торговаться с нами по каким-то второстепенным вопросам, а не по поводу расширения.

По поводу ракет середньої і меншої дальності і зменшення активності навчань. Вони одразу це заявили, а з іншим. Ну, насправді, вони ж викотили претензію "Захід, публічно зречіться своїх принципів". Не якийсь там пошук компромісу, "ви не говоріть, але на 10 років табу на входження України". Їм треба було публічне визнання, що як би ера після… з 1990 року, коли Радянський союз програв, закінчилась. Захід так не готовий і немає для цього передумов. Достатньо подивитися військові бюджети, просто бюджети, обсяг продукції, лідерство в технологіях. Росія не в такій позиції, щоб диктувати умови. Ну, і відповідно, залишається Україна. Тобто місце для потенційних розбірок без максимальної конфронтації.

Я про що говорю, вирішиться Путні на якесь ще підняття ставок, ескалацію – питання відкрите. Як я розумію, він сам себе загнав в кут. Йому треба підвищувати ставки, бо його ж еліти, його ж силовики скажуть "Чувак, про що ти думав, коли викатував Заходу такі претензії? Невже ти не думав, що можуть послати". Але що в нашій ситуації? Є просте римське прислів'я, яке я останні три місяці - пів року повторюю на кожному ефірі – " Si vis pacem, para bellum", "Хочеш миру, готуйся до війни". Бо в усіх цих розкладах Путіна і заходу забувають, що Україна, в принципі, ще дуже добре в останні часи демонструє початкову суб'єктність, вони забувають, що це країна, в якій 40 млн., ну, 30 точно з усіма мінусами.

35 млн.

Яка, на відміну від багатьох, виробляє свої танки. Правда завод Малишева працює один робочій день під час війни, але це фігня. Яка виробляє якісь там літаки, яка досі зберігає якісь ракетні технології, які долітали не тільки до Москви, а без проблем до Лос-Анджелеса, Вашингтона і Нью-Йорка.

Я про те, що в цих розкладах, знову ж таки, Україна на сьогодні якось починає відчувати якісь Джокери в руках. Я читав дуже цікаву аналітику американську і там правильно пише автор, що від нас вимагають, щоб ми не постачали там "Patriot" Україні і все, слухайте, українці роблять ракети, які краще"Patriot". Ми не знаємо, чи вони досі їх можуть робити, але робили в Україні. Там тільки ядерні боєголовки робили в Росії, а весь носій – це КБ "Південмаш".

Подожди, "Patriot" – это зенитная ракета, а то, что у нас делал "Южмаш", это...

Стратегічні.

Баллистические ракеты. Это все-таки большая разница.

Правда. Ні. Про що він говорить, що насправді в Україні є технології, тобто ракетні технології – від стратегів до меншої дальності. Недаремно ту "Стугну" у нас же зробили, тобто рештки цієї школи залишились і якщо б держава дійсно готувалась до війни, розуміла, що чим сильніше, тим менша вірогідність війни, то, напевно, вона б просто мілітаризувалась.

Смотри, извини, что перебью. Буду вносить такие важные месседжи, потому что параллельно происходят, я приводил такой пример, в Йемене происходит война, хуситы на днях нанесли сначала дронами удар по Эмиратам, потом ракетами вот сегодня или позавчера нанесли по аэропорту. Так там расстояние 1200 километров…

Так. Це від Харкова до Москви.

Больше, это больше, намного больше. Это в два раза больше.

Як від Києва, напевно.

Так, от Киева до Москвы там 800 или 750 километров.

Так, на пряму вони ж.

То есть, я к чему говорю, что хуситы, которые имеют абсолютно другой технологический уровень. Да, понятно, что там помогает Иран. Понятно, что там КСИР как-то присутствует и так далее. Но опять-таки, у нас же есть связи, мы и с американцами, и с британцами…

И своя школа.

И своя школа, самое главное. Поэтому я с тобой согласен, что у нас очень много есть из того, что…

Ми можемо стати суб'єктом і сказати "Чуваки, розбирайтесь десь там на іншій території". І в цьому плані величезний потенціал у України. Подивись, як Ізраїль зміг себе поставити. Він же не ставав однозначно на бік Заходу чи Сходу. Перші літаки прилетіли с Чехословаччини 1948 року коли вони проголосили незалежність.

Советский союз, по сути, дал.

Через чехів, да. Тобто всі, хто дають зброю, всі наші друзі на сьогодні. Потім Франція їм допомагала, потім Штати почали, але свого виробництва не було дуже довго в Ізраїлі. Ми насправді, відкидаючи всі реальні злочини і негативи СРСР… "Виплеснули з водою немовля". Є таке прислів'я. ці технології, які ми успадкували, ці наукові школи, ці передові дослідження. Україна в цьому плані, дуже дивно, але це факт, якщо з нашим навіть ВВП невеличким, якщо б у нас була держава нормальна, ми б не бігали з простягнутою рукою і не стрибали в від радості, що нам підкинули 2000 протитанкових ракет, по суті, що дуже цінно. Але питання, слухайте, восьмий рік війна, через два місяці чи трішки більше, через два з половиною, 13 квітня буде вісім років як війна. Це більше, навіть як Друга світова. В цій країні не те, що не відновили повноцінне виробництво важкого і складного обладнання, патронний завод. Де патронний завод, який захопили в Луганську?

І це ставить питання, чи політичній провід грає в якісь там договорняки, чи живе там в віртуальному світі, чи він дійсно готовий захищати країну.

Смотри, вопрос такой. Сейчас, как мне кажется, становится четко видно, что американцы разыгрывают с русскими, используя нас, точно такую же партию, как русские разыгрывают с ОРДЛО, пытаясь сыграть в длинную нас. То есть о чем идет речь? Для России ОРДЛО - это крючок, который так в брюхо нам глубоко…

Да, и не дергайся.

Как… Какого там казака за ребра повесили в Стамбуле?

Байду Вишневецького.

И вот он висит и из него вытягивают живое все. И вот американцы сегодня, когда россияне начали повышать ставки… Я с тобой согласен абсолютно, что Путин, мне кажется, переиграл вот сам себя. Потому что он настолько начал повышать ставки, что в конечном итоге он перешел ту "красную черту", о которой он постоянно говорил, за которой отступление дальнейшее Запада приводит к тому, что у него начинает обваливаться вся союзническая структура.

Це капітуляція. Так.

Поэтому американцы просто не могут уже дальше отходить. Поэтому американцы, по сути, сейчас начинают использовать Украину точно так же, как русские делают на протяжении восьми лет с ОРДЛО. То есть они говорят…

Ломанитесь.

Поляна накрыта, вперед. И если Украина пойдет ОРДЛО, мы прекрасно понимаем, силовым путем я имею в виду, что россияне будут использовать все возможные их ресурсы для того, чтобы мы там увязли, еще больше истощились и соответственно пришли к поражению.

Точно так же англосакси, не тільки ж Америка, Вашингтон. Лондон теж почав активно грати. "Заходите".

Да, и ситуация превратилась абсолютно в зеркальную для Штатов, потому что и Штаты, и Великобритания очень хорошо понимают, что, в принципе, Украина будучи, пристегнутой к огромным ресурсам Западного мира, она оказывается точно так же, как ОДЛО, будучи пристегнутыми к огромным ресурсам России. Только в данном случае масштабы…

На порядок вище.

Масштабы меняются. И вот этом плане я думаю, что Путин уже в ловушке, и это будет иметь очень серьезные последствия для них и для нас тоже. Да, они могут зайти. Да, они могут какую-то часть оккупировать. Но ставки для России будут все время повышаться, потому что Штаты получают очень мощный аргумент для того, чтобы сильнее пристегивать к себе Европу через НАТО. Есть реальная угроза, Европа не может игнорировать, говорят, что вот смотрите…

А ресурси в результаті не співмірні з усіма іншими.

Да, блокировать энергетику и сказать, вы же газо- и нефтеагрессора поддерживаете, а у нас есть нефть и газ, и у Австралии есть нефть и газ, и у Катара есть газ, давайте мы это все будем давать, покупайте у нас. Пусть цена будет чуть больше, но вы будете, как бы, это…

Вы с кем? Чого ж німці і трепыхаются.

Да, вот сейчас запущена эта логика.

Яка, дійсно, може поламати цей вибудуваний Путіним за 20 років "руський мір". Бо він дійсно ввійшов в ситуацію, коли дійсно треба заходити, але заходити, коли вже це не буде в будь-якому разі легка прогулянка. Тобто є чим, є мотивовані там. З 427 тисяч ветеранів, які записані в Мінветі, я думаю, тисяч 100-150 це люди, які реально знають, як вбивати і, напевно, готові вмирати. Є недержавна структура. Мені вчора львів'яни дзвонять – "Не дай бог що, вивозьте, бо коли сім1я захищена, набагато краще".

Знову ж таки, і тому, зайшовши сюди, росіяни можуть отримати те, що Радянський союз отримав в Афганістані, але в набагато більшому масштабі и набагато швидше. Тобто сама їхня структура може не витримати цієї війни. Тому дійсно, інтрига накалилась, а просто нічого не робити це значить визнати свою поразку, що не розрахував. "Вынул пистолет и не выстрелил". Тому ситуація з одного боку така тривожна, але з іншого боку вона і обнадійлива, тому що перший раз ми в позиції, коли ми, я не скажу суб'єктивізувалися, але отримали перші початки суб'єктності. Врешті решт, як наш МЗС заговорив! Нарешті почав називати речі своїми іменами

Ты имеешь в виду заявление Кулебы?

Да-да.

Мельникова в Германии посла нашего.

Так. Красиво це, бо насправді тут потрібно згадувати німцям, хто найбільше постраждав під час Другої світової. Це була не Росія. Це була Українська Радянська Соціалістична Республіка. І тут дуже цікавий кульбіт. Ми ж самі себе загнали в пастку, офіційною версією, офіційним історичним наративом, коли радянське минуле, як злочинне, було перекреслене. Що залишилось? Залишилось, як би там, ОУНівське підпілля, але німці від того сахаються, як чорт від ладану, бо вони вважають, що то була величезна помилка ,стратегічна катастрофа. І коли їм пропонують, що герої цієї країни це… Якщо Мельник, то це крило взагалі колаборантів, яких використовував Адлер дуже сильно. І тут би нам дістати нашу другу частину, і згадати, скільки сіл знищено, яку ціну Україна заплатила в цій війні, що, врешті решт, українців спочатку в лавах "червоної", а потім радянської армії було… це мільйони людей. Просто нагадати, а чому всю компенсацію платили Росії.

20%. Я, кстати, купил очень интересную книгу о процентном соотношении национальностей сначала в "красной", а потом в советской армии.

Так, дуже цікава.

Да, я начну публиковать, потому что там статистика и по временам Гражданской войны, и потом межвоенные годы, и вр время Второй мировой войны.

Поляки, які отримували компенсацію, вони отримали частину території Німеччини. Досі вони… Качинський може дозволити собі говорити час від часу, що давайте повторимо в сенсі компенсації, а Україна не отримувала. Тобто тут на часі поставити певні історичні питання і розпростати крила, але, звичайно, тут потрібно цю суб'єктність доповнити економічною суб'єктністю, бо коли бігаєш і просищ "Дайте хоть немного денег", а потім намагаєшся якось виставити на карту, то дуже погано це…

Вот смотри, мне кажется, здесь очень важно, вот эту субъектность, которая на самом деле… Мне один поляк сказал абсолютно правильную вещь. Он говорит, Юра, мы сейчас, и Польша, и Украина, находимся в такой ситуации, когда наша субъектность, она напрямую зависит от англосаксов. Будем называть вещи своими именами. Соответственно наша игра геополитическая, она должна исходить из этого, что нужно понимать, что Германия в этой ситуации она пытается играть свою континентальную игру с Россией.

І з Францією.

И с Францией, которую она всегда играла. Именно поэтому у нее противоречия с англосаксами. Они принципиально отличаются, по своим…

Це велика теорія геополітики. Ті атлантична держава, тобто морська, ці континентальні. Ми тут точно по боці англосаксів.

Да, и поэтому мы должны понимать, что когда мы просим что-то у Франции, просим что-то у Германии, исходя из вот этого нашего геополитического положения, то мы должны понимать их реальный интерес. И поэтому нам все-таки больше…

П'ять тисяч шоломів, максимум що отримаємо.

Поэтому надо сразу рассчитывать только на это, именно с англосаксами мы можем получить…

І слава богу, що ВПК сьогодні однієї Америки перекриває ВПК всіх континентальних країн. А тут ще Лондон вписався. Я дивився, скажімо, по Тайваню статистику – всі 100% постачання зброї це Сполучені Штати. А Тайвань дуже добре готовий до зустрічі Китайської визвольної армії.

Ну, и нужно опять-таки в том контексте, о котором мы говорим, посмотреть, что сейчас происходит в Южно-Китайском море, где 2 авианосные группы Штатов проводят учения. Это как раз по поводу еще одного ответа Путину и китайцам, потому что они сейчас, Китай и Россия, пытаются играть в связке. Китай, используя эту связку, шантажирует Запад, что смотрите, я еще ближе с ними буду играть. И вот у нас это в СМИ практически не заметили. Помимо того, что американцы послали такой четкий, конкретный месседж русским…

А одночасно і Китаю.

Да, одновременно это происходит с Китаем. И поэтому, судя по всему, Штаты упираются, и вот для нас эта ситуация, она такой повод для осторожного оптимизма дает. И, Кстати, Зеленский вот в этой ситуации, он, несмотря на вот эти свои солнечные промені, которые он посылает, абсолютно безумные, как по мне, но он уперся, самое главное, что он уперся.

І в цьому плані він, звичайно не Петро Олексійович, який завжди готовий був продати свій завод в Криму за хлопців в Дебальцево. Arty Green цю історію чудово розповідає з цифрами і фактами. Ну, і не тільки. І в цьому плані виявилось, що Зеленський, уклоніст, який розповідав про Україну, то він виявився в якомусь плані більш патріотичним, в якомусь саме засадничому сенсі, ніж той патріот, який рве на собі сорочку. Тобто ми ж далекі від ідеалізації нинішнього президента, але факт є факт, що на якісь договорнячки він не іде.

Да. И более того, упирается не только…

Називає Заходу речі своїми іменами.

Да, упирается не только относительно русских, но и ведет…

Мені дуже сподобалась його відповідь в Твіттері, не знаю, хто писав, але аплодую, коли Байден сказав, що є маленьке вторгнення, велике вторгнення і відповідь буде від цього відрізнятись. Він дуже правильно написав і вся світова преса просто передрукувала, що немає маленьких вторгнень, є або акт агресії, або акта агресії немає. І йому вдалося переламати тренд, тобто президент Сполучених Штатів мав наступного дня особисто виходити і роз'яснювати, що його неправильно зрозуміли. І це красивий хід.

Да. То есть, поэтому, несмотря на то, что наш этот атлант уже давно расправил крылья, но в этом контексте риторика атланта и его действия, они начали, все-таки, играть новыми красками. Нужно отдать этому должное. Вот на этом фоне происходят, мы видим сейчас, попытки того же Петра Алексеевича и всей этой братии покачать ситуацию. То есть они пытаются реально раскачать ситуацию.

Універсал пропонують підписати.

Да, вот и вот эти все прочие безумные инициативы, ключевая задача которых сыграть на хаосе и сыграть на вот этой раскачке экономической, которая объективно сейчас имеет характер для того, чтобы попытаться отхватить кусок власти. Они уже начинают торговаться. То есть они настолько уже осмелели, что пытаются торговаться.

Пам'ятаєш Майдан? Коли зранку "трійця" виступала на Майдані і розповідала, що "куля в лоб, так куля в лоб", а по обіді їхали в Межигір'я домовлятись, як би нам шматочок пирога отримати. Я б радив Зеленському, ще раз раджу його команді згадати, чим закінчились універсали національної єдності для Віктора Андрійовича Ющенко. Тобто, якщо ти йдеш до влади с гаслами або "Бандитам тюрми", або "Прийде весна – саджати будемо", то люди очікують не універсалів, а справедливості.

І тут для Зеленського найбільша пастка. Його фактичний провал з запобіжним заходом до Петра він раптом показав, що пістолет є, а набоїв в ньому немає. Тобто було ж оголошено і логіка підказувала, якщо Медведчука під домашній арешт, то мінімум це домашній арешт. Цього чекали, "попускали" Петра Олексійовича публічно, що він втік. Всім відома ця фраза, вона стала мемом – "Поїхали!" і згадки матері, але потім в суді вийшов один великий пшик. Вони так підняли планку очікувань, що йому є запобіжний захід зробили, значить суд його визнав підозрюваним. І в цьому плані є маленька перемога, але планка буда перевищена так, що це сприймається як поразка. І це показують новітні соцопитування. Їм не вдалося переконати суспільство, що претензія обґрунтована. При тому, що на Петра Олексійовича, причому навіть в цій студії, було стільки сказано про його великі й малі злочини, що, знаєш, що немає куди тавра ставити, а ти не можеш зробити обґрунтовану пред'яву – цитуєш статут ООН на пів підозри, а генеральний прокурор чи прокурорка від'їжджає, тому що розуміє, що це повна лажа.

Тут не просто розуміючи, она просто находится в очень близких отношениях с Грановским, который защищает сейчас Порошенко…

Це, знову ж таки, говорить про те, що ми можемо знаходитись, але коли влада має ось цю вертикаль… Юлія Володимирівна там, напевно, вела до останнього переговори з Януковичем чи з Клюєвим, напевно. Підозрюю, що вони спілкувались, бо він був головний комунікатор, але там от сказав, значить посадили, через коліна. Народ же як сприймає? При недовірі до судової влади, і це нас кардинально відрізняє від Америки, де Байден може вийти і сказали, коли хлопця, який застрелив двох там… його виправдав суд ,як самооборону. Таке судове рішення. Мені воно не подобається, я його не сприймаю, але це судове рішення і будемо виконувати.

В Україні, коли немає довіри до судів, то, відповідно, є тільки логіка, хто кому може дати в морду політичну. І тут ми побачили, що "Я дам! Я дам! Я дам!" і не дав. Це, власне кажучи, руйнує всю вертикаль, яка є під Зеленським, бо всі ж дивляться, наскільки король сильний. Чи він король, чи він насправді тільки ряжений? І це дуже поганий момент, що підриває його легітимність в самому державному апараті. Тобто ми бачимо що, ну, око государеве, як називала себе Венедіктова раптом з різних причин не підписує, потім виправдовується, що це позиція Офісу генпрокурора, але всі побачили те, що побачили.

Ну, и, кстати, сейчас уже ищут…

Кандидата.

В Телеграм-каналах появилось информация о поиске кандидата поменять Генпрокурора . Там даже уже про Баканова начали говорить, что Баканов может стать.

Так. Друга. Суддю переконати не могли, потім Смірнов з Татаровим перекидають гарячі пиріжки, хто ж не вирішив. Тобто виявляється, що Петро Олексійович досі в якомусь сенсі "решает вопросы" краще за чинного президента. А це ж не травень чи не червень 2019 року., коли тільки зайшли. У вас уже пів строку позаду. Ви так, значить, і не вибудували вертикаль. А в час, коли ще і зовнішній тиск дуже сильний, це дуже небезпечна тенденція. І я боюсь, що їм треба або демонструвати, що вони зробили швидкі висновки і ставити людей, які можуть написати, як мінімум одну підозру найбільш резонансну в країні і таки довести до мінімально поставлених задач, або, власне кажучи, вони почнуть здуватись. Все це посиплеться і еліти будуть шукати альтернативні варіанти, бо бачитимуть, що тут…

Тем более, что нарастают экономические проблемы.

Енергетичні, економічні.

Определенного, как объективного, так и субъективного характера. Вчера была ситуация с ФОПами.

З ФОПами.

Вчера и позавчера. И она же тоже не на простом месте появилась. Об этом предупреждали, об этом говорили. В результате все равно приняли эти законы про РРО. Теперь Гетманцев срочно пытается перенести на год и говорит, что мы точно введем. Но вы точно, я на 100% уверен, что в той ситуации, которая будет, вы точно не введете, потому что народ реально становится на дыбы. И у меня на следующей неделе будут эфиры, где я с ФОПами и айтишниками сделаю ряд эфиров, чтобы показать, что там уже дозревает…

Там кипит. Закипает.

Да, закипает. Там дозрели до более серьезных шагов.

Видно було навіть по сутичкам, по активності. Це ж не бойовий загін оцих вічних радикалів, які готові поштовхатися з поліцією з приводом і без. Дійсно люди, які годують сім'ї, яких це дістало. Чому почали з маленьких? Розберіться з великими.

На этом фоне по Дельта-банку было принято решение, где чувак сказал, Николай Лагун, по-моему, где абсолютно же циничное решение, которое все видели. Что ему назначили наказание в виде того, что он якобы где-то будет работать бухгалтером, еще кем-то и будет 27 тысяч лет отдавать свои долги в несколько миллиардов, которые возникли перед государством. Это же бред, когда Лагун выходит из суда и тут же его охрана забирает, и все видят, на какой машине он уехал, и все понимают, что он не на эти 14 тысяч или 18 тысяч живет.

Абсолютно вірно. Це відчуття страшної соціальної несправедливості людей і штовхає. Слухайте, один Лагун вкрав більше, ніж всі ФОПи приносять разом. Чому ж ви не забираєте у "жирних"? чому ви берете і стрижете цих і так худих овець?

І в цій ситуації Зеленському або треба повертатися, причому дуже швидко робити зміни в команді і повертатися до своїх передвиборчих обіцянок, або він втратить просто електоральну базу і стане дуже слабким гравцем. І тут дуже небезпечно, бо Путіну тиснути на слабкого гравця набагато легше, ніж на чоловіка, який спирається на власний народ, бо ось ця зв'язка "лідер і народ" вона дуже сильна. Вона навіть не дозволяє лідеру йти наліво, направо, бо народ задає йому правильний коридор.

И тут очень важный момент. Сам контекст войны и контекст угрозы он создает огромные возможности для того, чтобы делать радикальный поворот курса. Потому что одно дело, когда ты свою команду этих дебилов окружил и по каким-то причинам не можешь их бросить, потому что там личные какие-то отношения и все понятно, но, с другой стороны, когда уже начинает гореть экономически под тобой земля, а Россия создает реальную угрозу, ты должен усиливаться. А усиливаться ты должен, меняя радикальный курс. Не можешь дальше продолжать вот эту вот политику "Великого будівництва", которая позволяет мыть бабло…

І робити самі дорогі в Європі кілометри доріг.

Наоборот. Это тот ресурс, который уже прописан в бюджете, и который можно направить на новые приоритеты. Ты должен определить новые приоритеты. Ты должен сказать, что добыча газа, добыча угля, военно-промышленный комплекс, повышение довольствования армии…

Але для цього треба повернути до себе не друзів, а професіоналів. Я говорю с Галиною Іванівною Климович, у нас добрі стосунки, яка вела справу Ющенка, легенда прокуратури. Говорю, по Петру Олексійовичу там дійсно? А вона говорить: "Слухайте, чому ж я і не на роботі давно, на пенсії, тому що вони так його хочуть посадити, як…". Тобто є професіонали, але ж це зовсім інший тип стосунків. Ні я, ні ти, ні такі люди, скажімо, не скажуть же "Чего изволите?". Це завжди договірні стосунки з повагою один до одного. Тобто ми можемо "спрягтися" під певну справу, під певний курс, який поділяємо, що треба робити. Той же Кривонос… До нього… Але, слухай, я точно знаю, що в Канаді, коли він там проходив стажування йому пропонували – ти підписуєш папери, ось твій паспорт на тебе і на твою сім'ю, залишайся, от тобі зарплата, от страховка, от все. І такими кадрами, в які просто мільйони вкладені в тренування, які досвідчені. Ну, так, ви "разошлись", але сьогодні, коли горить, цих людей треба навпаки, треба сісти і почати говорити, перегортаємо сторінку і починаємо по-новому, починаємо робити, не "пилить" Україну, а, власне кажучи, рятувати Україну. Бо так можна "допилиться", що можна сильно і боляче грохнутись.

У меня такой вопрос, вот в этом контексте связанный с твоим внутренним ощущением. Вот сегодня многие находятся в тревоге. Вот перед тобой был ветеран Кирилл Сергеев и он как раз показывал вот очень рациональные аргументы, которые должна использовать власть для того, чтобы побороть у людей панику, которая возникает исключительно из-за непонимания ситуации. То есть когда людям все понятно, что и как нужно делать, то у них паника уходит.

Абсолютно вірно.

Вот у тебя какое ощущение вот в этих условиях?

Дуже спокійне. Я теж маленьким боком ветеран, ну і що? Ти підготував, ти розумієш, що ти маєш підготувати не раз розповідав. Пару каністр там палива, на чому їздить машина, підкупити набоїв, якщо офіційна зброя, купити паперові мати, бо якщо зв'язок… і все, ти зробив своє, повернувся в нормальне життя, а чого боятися? Ти розумієш алгоритм дій. Найгірше є на початку, коли не зрозуміло що і починається паніка і хаос. Я от спеціально записував ефір, на днях викладем. Ось тут сидів представник, один з найдосвідченіших військових розвідників, який навіть на цій війні, навіть на території Росії вони з хлопцями там заходили, робили рейди, поки їх Муженко не повернув "Ви що!". Але факт в тому, що були чіткі інструкції, коли ти знаєш порядок дій на перші дні, ну, зробив, підготувався, що можна. Ти ж не поставиш собі дома цистерну на дві тони горючки. Ну, і далі починаєш жити. Ти розумієш, що ти граєш чорними в цій ситуації, тобто поки білі не зробили хід, ти прорахував свої кілька можливих відповідей і повертаєшся в нормальне життя.

Найгірше, що існує, звичайно, це паніка. Тому я дуже спокійний. Я припускаю, що Путін не нападе, в разі якщо він нападе, то я розумію, що робити. Ми зі своєю родиною у нас є алгоритм дій в перші години. Варіант А, Варіант Б, якщо з якоїсь причини не спрацювало. А далі є ж чим зайнятись в цьому житті. Он, ефіри знімаємо, книжки, переклади редагую, статті пишу. Це нормальна задача – продумав, підготувався в межах можливого і повертаєшся до свого нормального життя, а не вигораєш з середини, прокидаєшся серед ночі – напали, не напали.

Сценарии развития ситуация в Украине на ближайшие полгода, наверное, даже не на год, потому что у нас настолько все быстро…

Ні, для України захмарне планування.

У нас настолько все быстро идет. Вот по твоим внутренним ощущениям, потому что и ты, и я общаемся со многими серьезными людьми, но вот ты как это оцениваешь?

Я думаю, у Зеленського є останній шанс, якщо він зараз не змінить… пам'ятаєш, як Кучма сказав? Ви побачите нового Кучму. От якщо він не повторить цей крок, то народ дуже швидко почне шукати нового, зокрема і серед економічних еліт, раптом вони так підіграли Петру Олексійовичу, що навіть серйозні люди зачесалися "Ні, ні, ні, повторення не надо". Тобто замаячили якісь шанси у Петра, тоді ми всі, в широкому сенсі наше товариство, отримає велику відповідальність просто запропонувати альтернативу і показати, що світ не зійшовся клином на протистоянні Зеленського і Порошенко.

Якщо він схаменеться, все ж таки цей чоловік заходив з величезним мандатом народної довіри, досі лідер в рейтингах, окрім СОЦІСа. Можливо, якщо буде правильна програма, якщо буде готовність грати не в лояльність, а в професійність. Професійність завжди пов'язана з повагою до людської гідності, звичайно будь-яка розумна людина підставить плече і допоможе, бо йдеться не про Зеленського, а йдеться про Україну.

Рік буде важкий. Він вже почався, ти ж бачив як, не встигли встати з-за новорічного столу, як в Казахстані. Здається стабільна країна і понеслось.

Ну, уже все закончилось.

Так.

Там очень быстро все.

Але там дуже важливо. Там ОДКБ продемонстрував, що за добу він готовий вводити війська. І це дуже важливо, бо НАТО по всім розрахункам це 5-7 днів – узгодження, перекидання, бюрократичні штуки. Тобто це був такий серйозний меседж.

Но с другой стороны это было очень ограничено, очень показательно.

Тут я згоден.

Да. То есть это было по поводу вот такого блефа, в который они любят играть, чтобы показать, смотрите, мы вот такие крутые ребята, что вот тут сказали и сделали.

В цьому весь Путін.

Да. Хотя на самом деле…

2500-3000 тисячі і легка бронетехніка.

Это очень мало.

Навіть танки не перекидали.

И все очень быстро закончилось. И мы по факту может сказать, что произошел внутриэлитный переворот.

Да, поменяли.

Который использовал контекст протеста для того, чтобы…

Тут Токаєву можна поаплодувати без моральних оцінок, що він дуже майстерно скористався ситуацією і став реальним президентом і хазяїном країни.

Более того, Токаев сейчас активно подтягивает оппозиционеров, в том числе которые есть у Украины.

Володимир Олександрович, вчіться.

Да, это очень правильный шаг, тут то, что Ли Кван Ю делал, включаешь своих конкурентов….

Каптуешь.

Нарезаешь куски задач. Давай вперед побежал! А потом если не справился, то убираешь.

Як говорив хресний батько – тримай друзів близько, а ворогів ще ближче. В цьому є велика політична мудрість. Ну, подивимось. Для України це випробування. Я 8 років говорив про війну, ми всі так. І зараз приходить час Х, наскільки ми підготувались, бо боюсь, що, знову ж таки, енергетика – запасів немає, борошна запасів немає. Медики, у мене жінка медик, і це ж така ситуація, ветеранська спільнота заїжджає, друзі ветерани з різних підрозділів. Я їй говорю, виходиш на роботу, питай, ти ж військовозобов'язана, на відміну від мене. Вона прийшла і спитала, що робити у разі Х. Відповідь була – вийти на роботу і далі не питайте і не провокуйте. Це ті, хто… Ну, окей, перші це солдати, другі це медики, яких мають мобілізувати.

Тобто, знову ж таки, Володимиру Олександровичу чи хто там, чи Машовець на своєму місці. Чоловік, який керував тільки групою бойових водолазів, не може відповідати за всю оборонну сферу. Ну, він керував – 5 водолазів було в підпорядкуванні і він був їх керівник, а коли почалась війна, йому навіть не дали керувати загоном офіцерів. Він був просто кулеметником. А потім те, що він через жінку в близьких стосунках з Суркісом, який начебто з того боку Медведчука, от чоловік потрапив в адміністрацію.

Навести порядок, тобто подивитися і не делегувати все Єрмаку, любить він його, не любить, це його проблеми. Просто його обирали президентом. Треба перебирати, провести ревізію, задати незручні питання і зробити висновки. Ну, врешті решт, Україна чим краще від Росії, нам міняти президентів просто за щастя.

Заканчиваем мы на этом. На таком оптимистичном этом…

Та, я не за те, щоб Володимир Олександрович припинив достроково, але він може собі в цьому допомогти, якщо не схаменеться, бо ситуація. Час дуже прискорився з початку року.

Хотя я уверен, что хаос нам не нужен однозначно. Я сейчас стопроцентный противник хаоса и Майдана.

Це найгірше, що може трапитись.

То есть изменение должны быть организованными, и мы должны входить в них организовано.

Знову ж таки, немає сенсу валити погану систему, доки ти не маєш кращої альтернативи, а нова матриці не дозріла. А міняти Володимира Олександровича на Петра Олексійовича це точно шлях в нікуди.

Тут мы с тобой стопроцентно согласны. В этом у нас вообще никаких разногласий.

Підтримуємо державу і працюємо на майбутню альтернативу, бо раніше чи пізніше, боюсь, що якщо далі буде поводитися так як зараз, то раніше ніж пізніше, і глава під назвою "Зеленський" в українській історії закінчиться. Те, що буде потім, це дуже цікаво.

Я еще добавлю, ты меня навел на мысль, что элита может быть не понимает, что любые новые поражения Украины от России , этот урон, который она будет наносить, Украина не рухнет, я уверен на 100%.

Будуть знецінювати.

Они ускорят процесс сноса старой элиты более жесткими методами, потому что когда перед людьми будет больший объем крови, который они будут видеть, то это будет общество просто, во-первых, озлоблять, во-вторых, заставлять принимать радикальные шаги и будут на поверхность выходить те, кто эти шаги будет спонсировать.

Багато моїх друзів ветеранів жартують, що ми будемо відступати через Конча-Заспу. На цій оптимістичній ноті…

Готовы.

Еліти, думайте.

Спасибо Геннадию Друзенко. Подписывайтесь на его канал в YouTube. Он развивается и там очень много эксклюзивных людей, действительно интересных, опытных. Facebook Гены традиционно тоже великолепен. Так что…

І включайте голови. Чим більше хочеться родити серцем, тим більше потрібна холодна голова.

Пока.