Війна в Україні триває вже два місяці. І завершення її поки не видно. Хоча ще зарано оцінювати повний вплив війни на кризи на Близькому Сході та в Північній Африці, очевидно, що наслідки будуть багатовимірними. Для економік регіону та його і без того напружених соціальних контактів війна в Україні можу зруйнувати хиткий мир у регіоні.

Деякі країни Близького Сходу та Північної Африки сильно залежать від імпорту продовольства та енергоносіїв, що робить їх особливо вразливими до економічних потрясінь внаслідок кризи в Україні. Деякі країни закуповують велику кількість пшениці з України та Росії, у той час як інші, такі як країни Перської затоки, мають достатні резерви. Хоча поки що ніхто не вводив санкції на імпорт російського зерна, імпортерам стає все важче закуповувати зерно з Росії через труднощі з перерахуванням коштів російським компаніям і страхуванням суден. Проблемою також є залежність від імпорту нафти та газу. Країни, які є самодостатніми або навіть експортують вуглеводні, такі як Ізраїль, Єгипет, Іран, Ірак, Лівія та деякі країни Перської затоки, можуть залишитися захищеними від рецесії, тоді як інші, як Ліван, Палестина, Йорданія, Ємен і Туніс, зіткнуться з економічними труднощами, при цьому їх населення страждатиме від нестачі продуктів.

Зростаюча вартість нафти та газу сама по собі може призвести до підвищення цін на транспорт і, таким чином, на сировинні товари, створюючи інфляційний тиск і потенційно порушуючи ланцюги поставок товарів першої необхідності, що ще більше зруйнує і без того слабку економіку. Крім того, зростання цін на нафту змусить бідні на нафту країни знизити обмінний курс своїх національних валют, що ще більше знизить доходи та погіршить умови життя. Ймовірно, що в регіоні відбудеться черговий вибух соціальних заворушень і навіть конфліктів через економічні труднощі та неспроможність урядів адекватно їх подолати.

Політично багато чого змінюється. По всьому регіону та всередині країн, які були у громадянській війні, політичні діячі здебільшого ухиляються від відкритого приєднання до російської або української сторони, воліючи поки що підстрахувати себе. Лише уряди Ірану та Сирії, а також Хезболла в Лівані та хусити в Ємені висловили солідарність з Росією. Їхні опоненти беруть участь у балансуванні, ладячи як з Росією, так і з Україною і західними країнами і навіть намагаються зайняти посередницьку роль, як це зробив Ізраїль. Тим часом дипломатична втома зменшили увагу до криз у регіоні, таких як ізраїльсько-палестинський конфлікт, ліванський економічний спад, зростаюча загроза голоду в Сирії чи гуманітарна катастрофа в Ємені. Ці кризи, ймовірно, викликають ще менший інтерес з боку міжнародних суб'єктів, стурбованих подіями, що розгортаються в Європі.

На військовому фронті все неоднозначно. Потужність Росії в регіоні була зосереджена в Сирії і опосередковано через ПВК Вагнера у Лівії. У Сирії зберігається взаєморозуміння між Росією та Ізраїлем щодо свободи пересування останнього і нападу на іранські та підтримувані Іраном сили. Частково бойовики Вагнера з Лівії, схоже, повернулися до Росії, але інші залишаються на своїх базах. Але такі зміни можуть спровокувати події більшого масштабу, посилюючи вже існуючу динаміку конфлікту, таку як ескалація військового протистояння між Іраном та Ізраїлем на театрах бойових дій, що охоплюють регіон.

А зараз конкретно розглянемо вплив українсько-російської війни на країни Магрибу (Північна Африка) та Машрику (Близький Схід).

Алжир

Алжир менше, ніж інші країни Північної Африки, схильний до економічного впливу російського вторгнення в Україну, оскільки на ці дві країни припадає лише 3 відсотки його імпорту пшениці. За даними міністерства сільського господарства, національних запасів буде достатньо для задоволення внутрішнього попиту до січня 2023 року. Крім того, Алжир є великим експортером вуглеводнів, і зростання цін на нафту і газ компенсує зростання рахунків за продовольство.

На дипломатичному фронті Алжир дистанціювався від Росії. Останніми тижнями США, Італія та Іспанія звернулися до влади Алжиру з проханням збільшити експорт природного газу до Європи, яка прагне зменшити свою залежність від російського газу. Президент Абдельмаджід Теббуне, схоже, готовий погодитися, але за умови, що США та Європа не будуть втручатися в закупівлю Алжиром російської зброї та військової техніки, а європейські уряди утримаються від підтримки позиції Марокко щодо конфлікту в Західній Сахарі.

2 березня Алжир утримався від ухвалення резолюції Генеральної Асамблеї ООН, яка засуджувала вторгнення Росії в Україну, а 7 квітня проголосував проти резолюції про відсторонення Росії від Ради з прав людини. Влада Алжиру стверджувала, що механізми ООН необхідні для розслідування порушень прав людини на місцях у нейтральний, неупереджений спосіб, щоб забезпечити справедливість для всіх жертв.

Єгипет

Єгипет особливо вразливий до економічних і політичних потрясінь від російського вторгнення в Україну. Найбільший у світі покупець пшениці, Єгипет, приблизно 80% імпорту залежить від Росії та України. Зриви, пов’язані з війною, означають, що уряд стикається зі складною проблемою: шукати нових постачальників, намагаючись поглинути удар зростання цін на продукти харчування. Звіти вказують на те, що ціни на несубсидований хліб з початку вторгнення зросли аж на 50 відсотків, у той час як вища вартість кукурудзи (використовується на фураж) спричиняє інфляцію цін на м’ясо та вирощену рибу. Крім того, російські та українські туристи загалом становлять одну третину від загального числа відвідувачів Єгипту; будь-яке значне скорочення завдасть шкоди туристичній галузі, яка є основним джерелом як зайнятості, так і твердої валюти.

Уряд прийняв надзвичайні заходи, щоб пом’якшити негайний вплив зростання цін на продукти харчування, але ширші економічні наслідки залишаються неясними. Влада заборонила експорт основних продуктів харчування, таких як пшениця, квасоля фава, сочевиця та макарони, а також запропонувала стимули та нові правила для вітчизняних виробників пшениці, намагаючись укріпити місцеві пропозиції. Крім того, президент Абдельфаттах ас-Сісі ввів обмеження на ціни на хліб без субсидії. Таким чином, підвищення цін для населення в цілому має залишатися обмеженим. Але вищі ціни на імпорт і нижчі доходи від туризму, ймовірно, збільшать дефіцит рахунку поточних операцій. Наприкінці березня влада підвищила процентні ставки та девальвувала обмінний курс, щоб подолати цей розрив, а в квітні Саудівська Аравія внесла 5 мільярдів доларів у Єгипетський центральний банк і пообіцяла ще інвестувати 10 мільярдів доларів, Катар запропонував 5 мільярдів доларів інвестицій, а ОАЕ пообіцяли придбати акції місцевих компаній на суму 2 мільярди доларів. Проте знецінення валюти, ймовірно, підірве доходи єгиптян середнього та нижчого класу, зокрема, які вже страждають за нинішніх обставин.

Популярные статьи сейчас

В Украине изменились правила наследования: детали нововведений

НКРЭКУ ответила, повысят ли тарифы на электроэнергию: чего ждать украинцам

НБУ может отказаться от доллара как основной курсовой валюты

Байден сказал, как защитить Украину от "мясника" Путина

Показать еще

Репресії проти опозиційних рухів показують, що будь-яка організована спроба кинути виклик урядовій політиці навряд чи матиме успіх, але погіршення умов життя може підштовхнути людей до спонтанних заворушень. Масові заворушення можуть навіть виявити наявні розриви всередині сил безпеки.

Єгипет знаходиться в делікатній дипломатичній позиції щодо війни в Україні. Одразу після вторгнення Каїр відмовився засуджувати Москву, намагаючись зберігати нейтралітет. Після приходу Сісі до влади Єгипет і Росія мали чудові відносини, прикладом чого є щорічні зустрічі «2+2» між міністрами закордонних справ і оборони двох країн. Єгипетська влада покладалася на російське озброєння та військову техніку, щоб, зокрема, зменшити залежність країни від США в цій сфері. Ці дедалі тісніші зв’язки також є результатом складних і мінливих відносин Каїра з Вашингтоном, на які, серед інших проблем, негативно вплинула напруга через порушення прав людини.

Тим не менш, Єгипет потрапив під все більший вплив США та Європи через свою нейтральну позицію щодо війни в Україні. На початку березня посли G7 в Каїрі опублікували спільну заяву, в якій попросили уряд проголосувати на Генеральній Асамблеї ООН за резолюцію, яка засуджує вторгнення Росії. Єгипет задовольнив прохання. Одразу після голосування США оголосили про намір продати Єгипту винищувачі F-15, що спонукало військових аналітиків припустити, що Каїр може скасувати своє попереднє рішення про покупку російських літаків Су-35. Проте наступного тижня Сісі та президент Путін обговорили продовження двосторонньої співпраці щодо низки проектів, сигналізуючи про те, що Каїр не готовий розірвати свої зв’язки з Москвою.

Арабські держави Перської затоки

Як експортери нафти і газу, арабські держави Перської затоки отримають несподіваний прибуток від зростання цін на нафту і газ в результаті війни в Україні. Саудівській Аравії, наприклад, потрібно, щоб ціна сирої нафти була трохи менше 70 доларів за барель, щоб збалансувати свій бюджет. Після вторгнення ціна піднялася до понад 130 доларів за барель, а потім встановилася на рівні трохи менше 100 доларів, а потім знову зросла після заборони президента США Джо Байдена на імпорт російської нафти. Для лідерів Перської затоки підвищення цін вітається, оскільки державний дохід скорочується на тлі пандемії COVID-19. У той же час, з їх невеликим населенням, високим доходом на душу населення та великими складами зерна, арабські держави Перської затоки мають більше буферів, ніж багато інших країн, які захищають їх від зростання цін на сільськогосподарську продукцію. ОАЕ, Катар та Оман імпортують значні обсяги пшениці з Росії та України, але вони та їхні сусіди мають набагато менше підстав для занепокоєння, ніж, скажімо, Єгипет чи Ліван.

Зростання ціни на нафту змусило США тиснути на арабські країни Перської затоки, щоб вони збільшили видобуток, чому вони чинили опір. Незважаючи на активне лобіювання з боку адміністрації Байдена протягом тижнів після вторгнення та візиту прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона до Саудівської Аравії та Об’єднаних Арабських Еміратів, обидві країни дотримувалися своїх попередніх зобов’язань щодо виробництва. Наслідний принц Саудівської Аравії, заявив, що королівство віддане угоді ОПЕК+ з Росією, яка обмежує збільшення видобутку до 400 000 барелів на день. ОАЕ були менш категоричними. Юсеф аль-Отайба, посол Абу-Дабі у Вашингтоні, сказав, що ОАЕ підштовхнуть ОПЕК до розгляду підвищення рівня видобутку. Ця заява сама по собі допомогла знизити ціну, але ОАЕ ще не зробили цього. Натомість міністр енергетики Еміратів Сухейл аль-Мазруї заявив, що ОАЕ залишаються відданими ОПЕК+. Тим часом Катар продемонстрував готовність допомогти європейським країнам позбутися енергетичної залежності від Росії, підписавши газову угоду з Німеччиною.

Криза поставила арабські держави Перської затоки в скрутне дипломатичне становище. Здебільшого вони зайняли неоднозначну позицію щодо російської агресії в Україні, закликаючи обидві сторони до переговорів. Уряди арабських країн Перської затоки є близькими партнерами США, але більшість з них налагодили міцніші зв’язки з Росією, намагаючись диверсифікувати свої зовнішні відносини, і, отже, не бажають відкрито протистояти жодній із сторін. Спочатку Катар і Кувейт закликали до дипломатичного рішення, яке б визнавало територіальну цілісність України. Лише через місяць після початку конфлікту Катар надав платформу президенту України Володимиру Зеленському на своєму щорічному форумі в Досі – нехарактерно сміливий крок за стандартами Перської затоки.

Що стосується Ер-Ріяда та Абу-Дабі, то їхня реакція на українську війну розгорнулася на тлі зростаючого розчарування США, їх найближчого партнера з питань безпеки. Вони сприймають відхід США з регіону і почали вважати США ненадійним союзником. Акцент ОАЕ на зростаючому стратегічному партнерстві з Росією під час вторгнення, у поєднанні з його утриманням під час голосування Ради Безпеки ООН щодо резолюції, що засуджує вторгнення Росії, і повідомлення про відмову наслідного принца Мохаммеда бін Заїда прийняти дзвінок від Байдена відображає це почуття. (Утримання ОАЕ було пов’язано з резолюцією Ради Безпеки ООН три дні по тому, що включала запропоновану ОАЕ формулу, яка називала хуситів в Ємені «терористичною організацією», що вдалося завдяки утриманню Росії.) Схоже, США наполегливо працювали над тим, щоб визнати хуситів в Ємені «терористичною організацією» – і врешті-решт їм вдалося отримати голоси усіх арабських держав Перської затоки, які стояли за першою та другою резолюціями Генеральної Асамблеї щодо України 2 та 24 березня відповідно (вони проголосували проти резолюції від 7 квітня про відсторонення Росії від Ради з прав людини). Хоча жодна країна Перської затоки не хоче створювати враження, що стоїть на боці Росії, побоюючись роздратувати Захід, Саудівська Аравія та ОАЕ без вагань показали своє роздратування щодо США під час цієї кризи.

Іран

На Росію припадає лише 2-3 відсотки ненафтової зовнішньої торгівлі Ірану. Однак домінування сільськогосподарських товарів в імпорті Ірану є значущим, враховуючи зростаючу важливість закупівлі пшениці в результаті посухи, що перешкоджає внутрішньому виробництву. Якщо ця тенденція пошириться на 2023 рік, залежність Ірану від імпортованої пшениці зростатиме, що викличе занепокоєння щодо негативного впливу війни в Україні на Іран.

Як постійний член Ради Безпеки ООН, Росія бере участь у Віденських переговорах, спрямованих на повернення США та Ірану до взаємної відповідності ядерної угоди 2015 року. У той час як країни, які ведуть переговори, значною мірою приховали ці переговори, які почалися в квітні 2021 року, від зовнішніх подій, вторгнення в Україну, здавалося, ненадовго змінило розрахунки Москви. Замість того, щоб продовжувати ізолювати ядерні переговори Ірану від розбіжностей із Заходом, 5 березня міністр закордонних справ Сергій Лавров попросив США запевнити, що санкції західних держав не будуть перешкоджати «вільній і повноцінній торгівлі, економіці, інвестиціям, військово-технічному співробітництву з Іраном» – широкий набір вимог, що значно виходять за межі параметрів обговорень, характерних для ядерної угоди або Спільного всеосяжного плану дій (СВПД). Перехід на роль спойлера, здавалося, віщував спробу Кремля відкласти повернення іранської нафти на ринок або повністю зупинити дипломатичний процес.

Після паузи в переговорах, які розпочалися 11 березня, і двосторонніх переговорів між Тегераном і Москвою, Росія, схоже, змінила свою позицію на більш вузькі рамки, зокрема, торкаючись співпраці в цивільних ядерних проектах в Ірані та вивезення запасів збагаченого урану, що перевищують ліміти угоди, які, як зазначили США, не підлягатимуть санкціям, оскільки вони є частиною СВПД.

Якщо учасникам переговорів вдасться відновити СВПД, іранська нафта додасть на світовий ринок 1-1,5 мільйона барелів на добу. Додаткова нафта допоможе знизити світові ціни, які стрімко зросли з початку вторгнення в Україну. Тим часом Іран шукає можливості для торгівлі з Росією, незважаючи на санкції.

У середньостроковій перспективі незрозуміло, як війна Росії в Україні вплине на її присутність і співпрацю з Іраном на підтримку сирійського уряду. Поки що не було жодних ознак того, що щось змінилося з механізмом деконфліктності, який Росія та Ізраїль використовували, щоб уникнути заплутування під час регулярних ізраїльських авіаударів по іранських та пов’язаних з Іраном цілях у Сирії. 27 лютого посольство Росії в Ізраїлі заявило про протилежне, що «цей механізм виявився корисним і буде продовжувати працювати». Є ймовірність, що Москва використає свою військову присутність в Сирії як важіль у відносинах з Іраном чи Ізраїлем. Якщо будь-яка з країн приєднається до антиросійського блоку після вторгнення в Україну, Москва може розглянути питання про припинення співпраці з нею у сфері безпеки щодо Сирії. Для Ірану такий розвиток подій може призвести до нових жертв і матеріальної шкоди, а для Ізраїлю –загрозу свободи операцій. Наразі немає доказів того, що все рухається в цьому напрямку.

Ірак

Протягом останнього місяця в кількох південних провінціях спалахнули протести через підвищення цін на основні продукти харчування, такі як зернові та соняшникова олія, які Ірак імпортує з України та Росії, хоча, на відміну від деяких інших країн регіону, це залежить ні від одного, ні від іншого. Через глобальне зростання цін очікується, що рахунок на імпорт зернових в Ірак зросте майже втричі, з 900 мільйонів доларів у 2020-2021 роках до 3 мільярдів доларів у 2021-2022 роках. Наслідки війни в Україні також збігаються з результатами сильної посухи під час врожаю 2021 року, коли 37% фермерів не зібрали врожаю, що змусило уряд купувати більше пшениці з-за кордону. Неефективні програми розподілу їжі в Іраку посилили ці проблеми. Згідно з державною системою нормування продовольства, уряд закуповує пшеницю та роздає її приватним мельникам, потім купує у них борошно, часто за завищеною ціною, і безкоштовно роздає її незахищеним сім’ям. Хоча нормування може полегшити безпосередні потреби найбідніших іракців, уряд може дозволити собі збільшені рахунки за продовольство лише за умови, що світові ціни на нафту залишаться високими. Якщо ціни на нафту різко впадуть, влада Багдада буде змушена скоротити інші витрати, такі як зарплати в державному секторі, що може спровокувати громадянські заворушення.

Ірак майже повністю залежить у своїх доходах від продажу сирої нафти. Однак той факт, що він так мало переробляє всередині країни, є його ахіллесовою п’ятою, а зростання глобальних витрат на енергію нерівномірно позначається в різних частинах Іраку. У той час як уряд підтримував ту саму ціну на пальне за рахунок субсидій у центральному Іраку, ціни в регіоні Курдистану зросли вдвічі, що спричинило черги на заправках, а також у сусідніх містах, таких як Мосул.

Вплив української війни помітний і в політичному плані. Хоча Ірак, як і багато інших арабських країн, утримався від того, щоб стати на чиїсь стороні в конфлікті, між двома основними блоками, які виникли після виборів у жовтні 2021 року, існують розбіжності. Деякі в переможному тристоронньому альянсі, до якого входять Демократична партія Курдистану та Сунітський суверенний альянс, визнали агресію Росії, тоді як Шиїтська координаційна структура, що складається в основному з партій, що приєдналися до Ірану, більше прихильно ставиться до проблем безпеки Росії щодо НАТО. Відображаючи вплив проіранського лобі, Ірак утримався на голосуванні Генеральної Асамблеї ООН 2 березня, засуджуючи вторгнення Росії. 24 березня вона проголосувала за другу резолюцію, яка вимагала доступу до допомоги та гуманітарного захисту в Україні, але лише після сильного тиску США та Європи; і утримався під час голосування 7 квітня, яке відсторонило Росію від Ради з прав людини.

У регіоні Курдистану відносини дещо складніші. Регіональний уряд Курдистану довгий час вважався набагато ближчим до Заходу, ніж керівництво в Багдаді. Але хоча вони покладається на західну військову та політичну підтримку для своєї безпеки, вони також зобов’язані Росії за свої інвестиції у рятувальні заходи у 2016-2017 роках, коли партія Курдистану зіткнулася з банкрутством. З того часу російська енергетична компанія «Роснефть» придбала 60% акцій головного нафтопроводу регіону. Більше того, на відміну від західних країн, Росія не виступала проти референдуму про незалежність у вересні 2017 року; у свою чергу, представники Курдистану задали лояльніший тон щодо контрольованих сепаратистами районів України. Крім того, Федеральний верховний суд Іраку нещодавно виніс рішення проти незалежних продажів нафти. Тепер уряду Курдистану, можливо, доведеться передати федеральному уряду певний контроль над своїми угодами з іншими міжнародними нафтовими компаніями, водночас йому доведеться відмовитися від Росії через санкції Заходу, якщо західні країни наполягатимуть на цьому.

Ізраїль

Економічно Ізраїль значною мірою незалежний від газу завдяки своїм великим родовищам газу в Середземному морі і навіть розглядає можливість відправлення зрідженого природного газу до Європи, хоча обсяги будуть обмежені. Проте він стикається з зростанням цін на борошно, оскільки імпортує половину пшениці з Росії та ще 30 відсотків з України. Росія також є основним постачальником вугілля в Ізраїлі для виробництва електроенергії; купівля вугілля з інших джерел підвищить вартість.

Ізраїль намагався зіграти обидві сторони в цьому конфлікті: стратегічно налаштований на Захід, але залишаючись переважно нейтральним щодо вторгнення Росії в Україну. Він був обережний, щоб не відчужувати Москву, побоюючись, що це може обмежити її свободу атакувати іранські позиції в Сирії, що Ізраїль робив регулярно протягом багатьох років, наносячи повітряні удари по каналах зброї та об’єктах, спрямованих на запобігання подальшому закріпленню Ірану в Сирії, і через турботу про євреїв в Україні та Росії. Ізраїль також прагне захистити свої зв’язки з російськими єврейськими олігархами за допомогою інвестицій в Ізраїль. Виходячи з цієї амбівалентності, прем’єр-міністр Нафталі Беннет утримався від публічного засудження Росії, хоча його міністр закордонних справ Яїр Лапід, який як партнер по правлячій коаліції, займе пост прем’єр-міністра у серпні 2023 року, засудив вторгнення та визвав різанину в Бучі військовим злочином.

Хоча Ізраїль проголосував за засудження російського вторгнення на Генеральній Асамблеї ООН і приєднався до блоку країн, які виключили Росію з Ради з прав людини, він не пішов за Заходом у введенні санкцій. Він відмовилася надавати Україні будь-яку іншу, окрім гуманітарної допомоги. Він зіткнувся з критикою з боку США за такий підхід, і президент Зеленський висловив своє невдоволення відмовою Ізраїлю ввести санкції або постачати зброю, коли він виступив перед Кнесетом через Zoom 20 березня. Також стало відомо, що Ізраїль відмовився продати Україні шпигунське програмне забезпечення Pegasus, яке останній запросив у 2019 році, побоюючись, що воно буде використане проти Росії і таким чином зашкодить відносинам Ізраїлю з Кремлем. Ця новина заслуговує на увагу, оскільки раніше Ізраїль надавав шпигунське програмне забезпечення (нині внесене в чорний список США) іноземним урядам, які використовували його для придушення інакомислення.

Йорданія

У березні Амман проголосував за дві резолюції Генеральної Асамблеї ООН, пов’язані з кризою в Україні, але утримався від голосування Асамблеї щодо виключення Росії з Ради з прав людини. Йорданія не сильно залежить ні від Росії, ні від України, одержуючи продовольство та паливо переважно з інших джерел. Уряд оголосив, що країна має запаси зерна, достатні на дев'ять місяців, що, за його словами, повинно захистити країну від негативних наслідків зривів глобального ланцюга поставок.

У Йорданії спостерігається підвищення цін, яке викликає особливе труднощі під час Рамадану, але це пов’язано з наживою трейдерів. Уряд намагався вирішити цю проблему, обмеживши ціни на такі ключові товари, як рис, олію та газ, і піддавши штрафам усіх порушників. Уряд також частково субсидує ці товари, щоб запобігти інфляції під час зростання світових цін на сировину. Очікуваного у квітні стрибка цін на бензин не відбулося. Газ для опалення, проданий за літр, подорожчав на 6 відсотків. Загалом, вплив кризи на йорданську економіку поки що був обмеженим.

Ліван

Ліван імпортує понад 80 відсотків свого зерна з України, що робить його вразливим до цінових шоків. Країна також втратила близько чотирьох п’ятих своїх сховищ під час вибуху в порту Бейрут в 2020 році, який знищив основні зерносховища країни. Решта об’єктів (у порту Тріполі та в сховищах, що належать мельникам країни) ледве витримують місячний обсяг споживання. Зерно є одним з небагатьох товарів, які все ще субсидуються, вартість яких становить 20 мільйонів доларів на місяць, оскільки центральний банк Лівану надає імпортерів зерна за дуже пільговою ставкою (1500 ліванських лір за долар). У результаті з початку фінансової кризи у 2019 році ціни на хліб зросли лише в шість разів, незважаючи на зниження курсу місцевої валюти по відношенню до долара США в п’ятнадцять разів і той факт, що Ліван імпортує всі сировинні ресурси для виробництво хліба.

Як повідомляється, міністр економіки Лівану звернувся до США та міжнародних донорів за підтримкою, щоб усунути цей розрив: з середини січня Центральний банк витрачає 500 мільйонів доларів на місяць через скорочення іноземних резервів для стабілізації курсу ліри, політика, яку більшість експертів вважає нежиттєздатною та спрямованою на стримування народних заворушень напередодні парламентських виборів у травні. Стрімке підвищення цін на хліб може суттєво посилити невдоволення, зокрема під час Рамадану, коли ритуальні святкування, пов’язані з порушенням посту на заході сонця, вже спричиняють значне навантаження на сімейні бюджети бідніших верств мусульманського населення. У січні 2021 року в північному, переважно мусульманському місті Тріполі, відбулися серйозні заворушення, коли обмеження COVID-19 поставили під загрозу засоби до існування поденних робітників.

Тому уряд змусив Центральний банк продовжити валютну субсидію, яка становить менше 5 відсотків коштів, витрачених на захист обмінного курсу. 12 квітня було вирішено продовжити надавати субсидій на зерно, яке буде покриватися коштами, отриманими Ліваном від продажу «спеціальних прав запозичення», які він отримав від МВФ у вересні 2021 року в рамках загального розподілу для 190 країн-членів. Хоча ці кошти технічно не є частиною «обов’язкових резервів», які, на думку Центрального банку, не можуть бути використані для фінансування подальших субсидій, це рішення продовжує практику сформованих політичних еліт щодо полегшення симптомів кризи, а не усунення її першопричин. Це також знищує активи, які слід інвестувати в програму відновлення.

На початку квітня Центральний банк також ненадовго припинив видачу акредитивів імпортерам зерна, як повідомляється, попросивши уряд підписати офіційну позикову угоду, яка б гарантувала повернення будь-якої суми, виплаченої для цієї мети. Результатом цього став тимчасовий збій у лінії постачання, відвантаження зерна біля узбережжя зупинилося, оскільки імпортери не змогли розрахуватися зі своїми постачальниками.

Навпаки, різке підвищення цін на енергоносії в результаті війни в Україні мало б набагато більші наслідки. Ліван імпортує всю споживану нафту і газ на суму майже 300 мільйонів доларів на місяць. Підвищення цін на нафту на 10 відсотків підвищить рахунок на імпорт на 30 мільйонів доларів, що еквівалентно впливу зростання цін на зерно на 150 відсотків. На початку березня на АЗС повернулися довгі черги, коли люди кинулися, щоб подолати очікуване підвищення встановленої урядом ціни, в той час як дистриб’ютори нібито стримували поставки, сподіваючись на прибуток. Значне підвищення цін на енергоносії може спричинити інфляційний тиск, який охопить всю економіку. Одним з ефектів було б підвищення ціни на хліб, оскільки для розпалювання печей потрібен газ. Крім того, техніка промислових пекарень споживає велику кількість електроенергії і, як наслідок, дизеля для роботи генераторів, оскільки державна мережа забезпечує менше двох годин електроенергії на добу. Ситуація може погіршитися через те, що наприкінці березня закінчився термін дії проекту Всесвітньої продовольчої програми щодо постачання дизельного палива державним лікарням, медичним центрам і водонасосним станціям, оскільки міжнародні донори більше не хочуть фінансувати його, посилаючись на занепокоєння через постійну залежність та відсутність зусиль ліванської сторони для вирішення ситуації.

Ліван засудив вторгнення Росії в Україну і проголосував за резолюцію Генеральної Асамблеї ООН від 2 березня. Цей крок був неочікуваним, оскільки Хезболла, яка має сильний вплив в уряді, розглядає Москву як стратегічного союзника в боротьбі за регіональний баланс сил і рішуче виступає на підтримку Росії. Однак партія поки утримується від перетворення позиції Бейрута в українському конфлікті на спірне питання всередині уряду. Цілком імовірно, що вони не вважає голосування Генеральної Асамблеї достатньо значущим, щоб здіймати шум.

Лівія

Війна в Україні вже має значний вплив на залежну від імпорту економіку Лівії. Хліб є основним продуктом харчування, і країна імпортує понад 90% пшениці, половину з України та Росії. Уряд субсидує частину імпорту пшениці. З моменту початку конфлікту ціни на пшеницю на внутрішньому ринку Лівії піднялися, що змусило закрити низку пекарень. Міністр економіки і торгівлі заявив, що Лівія має стратегічний запас пшениці, достатній на три місяці, а імпорт продовжує надходити. Проте, незважаючи на виділення пшениці, субсидованої державою, власники хлібобулочних виробів кажуть, що більше не можуть продавати хліб за офіційною ціною 0,25 динара (0,05 долара) за буханець. За останній місяць також різко зросли ціни на інші продукти харчування, такі як соняшникова олія, фрукти та овочі.

Також спостерігається нестача бензину. Може здатися нерозумним, що багата на нафту Лівія повинна залишитися без газу, оскільки вона виробляє сиру нафту і має власні нафтопереробні заводи. Але очищеного на місцевому рівні палива недостатньо для внутрішнього споживання, і, як наслідок, Лівія купує більшість своїх додаткових потреб за кордоном за ринковими цінами, а потім продає паливо на місцевому рівні за дуже субсидованими ставками. Лівійська держава має грошові резерви, які вона може використати для збільшення своїх субсидій, щоб компенсувати глобальне зростання цін на сировину, якщо вона вирішить це зробити. Але хто б зробив вибір? Країна знову потрапила у ворожнечу між двома урядами, обидва з яких визнаються легітимними – виконавчою владою в Тріполі на чолі з Абдулхамідом Дабайбою, яка перебуває при владі з березня 2021 року, і виконавчою владою на чолі з Фатхі Башагою, яка 1 березня отримав вотум довіри парламенту в Тобруку. Ці два уряди розходяться щодо того, який із них має повноваження затверджувати зміни у бюджетних асигнуваннях, у тому числі щодо субсидій, і чи потрібно їм для цього схвалення парламенту. Ще більше каламутячи воду, дві інші установи – Національна нафтова корпорація та Центральний банк Лівії – вони сперечалися з березня 2022 року щодо того, куди мають бути перераховані доходи від продажу нафти в країні: на рахунках останньої, як це є стандартною процедурою, чи тимчасово на рахунках нафтової корпорації. Уся ця суперечка в поєднанні з поганим процесом прийняття рішень і звичайним одержанням прибутку від субсидованих товарів ускладнює здатність держави пом’якшити зростання цін на сировину.

Війна в Україні поглибила суперництво між двома претендентами на владу. Москва поки що єдина іноземна столиця, яка офіційно визнала уряд, очолюваний Башагою. ООН висловила свої застереження щодо вотуму довіри розташованому в Тобруку парламенту, посилаючись на юридичні суперечки, тоді як уряд під керівництвом Дабайби відмовився передати владу. Відсутність лівійського консенсусу вже насторожує західні країни, які обмірковували, як ставитися до претензій уряду Башаги. Але, як сказав один західний дипломат, швидке визнання Росією було «поцілунком смерті»: схоже, що жодна інша столиця не хоче ставати на бік Москви у цій лівійській ворожнечі, боячись роздратувати Вашингтон. Навіть Каїр, який прихильно ставиться до Башага, не послідував прикладу Москви. Сторонні актори намагаються знайти компроміс, почасти для того, щоб уряд Башаги не відходив до Росії. Навіть сам Башага прагне триматися на відстані від Кремля. 26 березня він зустрівся з послом України в Лівії, підтвердивши свою підтримку українського народу та сказав, що лівійці стоять на їхньому боці. Уряд під керівництвом Дабайби, який з самого початку засуджував російську агресію в Україні, 7 квітня проголосував за виключення Росії з Ради ООН з прав людини. Вони є єдиною арабською делегацією, яка це зробила.

Європейські дипломати висловили занепокоєння з приводу потенційного військового поширення цього нового політичного вибору. Підтримувана Кремлем група приватних військових підрядників функціонує в Лівії з війни 2019 року разом із силами на чолі з фельдмаршалом Халіфою Хафтаром, який зараз є союзником уряду Башаги. Бійці «Вагнера» також зберігають доступ, якщо не прямий контроль, принаймні до двох значущих військових баз у центрі країни, де, як кажуть, керують кількома винищувачами, які Росія відправила до Лівії у 2020 році. Наразі війна в Україні змусила передислокуватися з Лівії деяких підрозділів групи Вагнера та промосковських бойовиків, чисельність яких під час війни 2019 року оцінювалася в кілька тисяч. Вони нібито повернулися до Росії. Їхній відхід може стати позитивним явищем, оскільки лівійська влада намагається вивести іноземних бойовиків з країни після угоди про припинення вогню 2020 року. Однак військова стратегія Росії в Лівії залишається непрозорою. Українська війна може підштовхнути Москву до використання активів, які вона контролює в Лівії, у своїй конфронтації із Заходом, підтримуючи уряд Башаги (і Хафтара) у відновленні боротьби за Тріполі.

Марокко і Західна Сахара

Марокко менше, ніж більшість інших, постраждало від зернової кризи, оскільки імпортує лише 20-30% пшениці з Росії та України. Загалом, королівство залишається вразливим до цінових шоків, оскільки воно купує 40% пшениці, яку його населення споживає за кордоном, а нещодавно зафіксувала безпрецедентну посуху, яка суттєво обмежила внутрішнє виробництво. Як контрзахід уряд утричі збільшив бюджет на субсидії на борошно. Крім того, зіткнувшись із зростанням цін на паливо, влада пообіцяла надати фінансову підтримку транспортній галузі. Більш високі витрати на субсидії, ймовірно, збільшить дефіцит бюджету на 2022 рік. Хоча уряд ще не уточнив, як він планує фінансувати ці додаткові витрати, Марокко, можливо, доведеться звернутися до МВФ або запланувати новий випуск облігацій, щоб подолати розрив. Зовнішній борг, ймовірно, зросте, хоча Марокко має певний простір для фіскального маневру в порівнянні, скажімо, з Єгиптом чи Тунісом.

Марокко залишилося нейтральним до українського конфлікту, уникаючи в публічних заявах називати його вторгненням. Марокко також не брало участі в голосуванні Генеральної Асамблеї ООН щодо резолюції, яка засуджує вторгнення Росії, а пізніше в заяві стверджував, що рішення не брати участі було «суверенним рішенням, яке не можна інтерпретувати як стратегічне відхилення або як позицію, що суперечить міжнародному праву та територіальної цілісності держав». Не проголосувавши, Марокко уникнуло дилеми, з якою зіткнулося: розчарування своїх західних партнерів, заперечуючи проти резолюції, або протистояння з Росією, голосуючи за резолюцію. Йому вдалося уникнути публічної критики західних союзників за свою позицію.

Рабат також стурбований тим, що публічна позиція проти Москви може зашкодити її політиці щодо Західної Сахари. Як постійний член Ради Безпеки ООН, який має право вето, Росія відіграє ключову роль у конфлікті в Західній Сахарі. Останніми роками Москва регулярно утримувалася від ухвалення резолюцій, пов’язаних з цим питанням, але міністр закордонних справ Росії Лавров нещодавно висловив підтримку деяких вимог незалежницького фронту «Полісаріо», включаючи повернення до двосторонніх переговорів з Рабатом і референдум про самоуправління. Обидва є неприйнятними для Марокко, яке хоче врегулювати конфлікт за допомогою переговорів за круглим столом, які включають Алжир – ключового прихильника Полісаріо – з автономією Західної Сахари під суверенітетом Марокко як єдиним можливим результатом. Уміле дипломатичне керування відносинами Рабата з Росією та Заходом означає, що війна в Україні навряд чи матиме негайний вплив на суперечку щодо Західної Сахари.

Палестина

Оскільки Палестина нерозривно пов’язана з ізраїльською економікою, будь-які наслідки української війни для Ізраїлю неминуче відчуються на окупованих палестинських територіях. На торгівлю з Ізраїлем припадає від 70 до 80 відсотків усього імпорту та експорту територій, і Ізраїль є посередником доступу палестинців до світової економіки. Будь-який дефіцит або підвищення цін, які є результатом кризи в Ізраїлі, також вплинуть на палестинську економіку. Ці наслідки виникають на тлі найгіршої фіскальної кризи, з якою Палестинська автономія (ПА) зіткнулася з моменту її створення в 1994 році, що обмежить її здатність вживати пом’якшуючих заходів для захисту найбільш вразливих верств населення на Західному березі. Уряд ХАМАС в секторі Газа може буде розігнаний, що посилить економічну кризу, спричинену ізраїльською облогою та серією руйнівних воєн.

Найбільше постраждає продовольча безпека. Дефіцит пшениці та кукурудзи призведе до зростання цін на продукти харчування. У 2020 році Палестина імпортувала пшеницю на 10,98 мільйона доларів: 5,61 мільйона доларів з Ізраїлю, які надійшли переважно з України та Росії, 3,57 мільйона доларів безпосередньо з Росії та 1,8 мільйона доларів безпосередньо з України. Міністерство національної економіки Гази, яке керує ХАМАС, заявило, що не дозволить торгівцям підвищувати ціни, стверджуючи, що у Газі є запаси основних товарів на наступні три місяці; але останні кажуть, що вони вже відчували дефіцит, через що деякі з них припинили свою діяльність. На Західному березі відбулося зростання вартості основних продуктів харчування, таких як птиця, після 60-відсоткового зростання вартості кормів у порівнянні з глобальним зростанням, яке становить 14 відсотків. Невідповідність виникає через те, що Ізраїль стягує податки на імпорт 90% палестинських фуражів, які ПА закуповує в Росії та Україні. Роздрібні ціни на газ для приготування їжі та опалення також зросли на 6 відсотків.

Війна неодмінно відсуне Палестину до списку пріоритетів для урядів-донорів, міжнародних інституцій та глобальних ЗМІ. Донори можуть перенаправляти потоки допомоги, щоб полегшити умови в Україні, створюючи серйозний виклик для палестинської економіки, яка значною мірою залежить від зовнішньої допомоги. Зауважимо, що швидка та всеосяжна міжнародна відповідь на російське вторгнення разом із широким і критичним висвітленням у ЗМІ поглибила цинізм серед палестинців та їхніх лідерів щодо того, що вони вважають подвійними стандартами Заходу. ПА зайняла «позитивно нейтральну» позицію. Офіційні особи ПА публічно заявили, що, будучи окупованою країною, Палестина не може дозволити собі стати на сторону в конфлікті, який не стосується її безпосередньо. ПА фінансово та політично залежить від західних союзників України, а також від гуманітарної допомоги Росії, тому вибір сторони може призвести до негативних наслідків. Зі свого боку, ХАМАС не зайняв жодної офіційної позиції щодо конфлікту, крім закликів до припинення бойових дій і підкреслення того, що він бачить як зниження гегемонії США у глобальних справах, а також міжнародних подвійних стандартів та дій з боку трьох західних постійних членів Ради Безпеки ООН.

Навряд чи ПА зазнає серйозних політичних наслідків від війни, яка лише посилить суспільний гнів на і без того непопулярне та неефективне керівництво. Сили безпеки ПА здебільшого здатні за допомогою Ізраїлю придушити громадські заворушення. За відсутності життєздатної альтернативи ПА ні Ізраїль, ні його міжнародні прихильники не допустять її розпаду. Незважаючи на поширений серед арабської аудиторії цинізм щодо подвійних стандартів Заходу в їхніх підходах до російського вторгнення та ізраїльської окупації, міжнародні зацікавлені сторони в ізраїльсько-палестинському конфлікті навряд чи змінять свій погляд на це або свою стратегію.

Сирія

Через одинадцять років громадянської війни в Сирії всі сторони зайшли у глухий кут. Вплив українського конфлікту на Сирію залишається неясним, але є способи, які можуть повернути війну до активнішої конфронтації або іншим чином погіршити тяжке становище багатостраждальних сирійців. По-перше, війна в Україні може призвести до проблем угоди про припинення вогню в контрольованій повстанцями північно-західній провінції Ідліб, оголошеної президентом Путіним та його турецьким колегою Реджепом Тайіпом Ердоганом 5 березня 2020 року. Перемир'я тримається досі, в основному тому, що Москва розуміла, що якщо вона допоможе силам сирійського режиму просунутися далі в Ідліб, то це понесе значні військові та політичні витрати, включаючи загрозу її відносинам з Анкарою. Сьогодні, коли Туреччина продає Україні безпілотники та публічно критикує вторгнення, сирійці в Ідлібі занепокоєні тим, що Москва може відповісти ескалацією дій проти турецької військової присутності там, хоча поки немає жодних ознак того, що вона має намір це зробити. Навпаки, Росія, схоже, прагне підтримувати свої відносини з Туреччиною на одному рівні. Скільки це триватиме, залежатиме від настроїв у Москві та від того, як обидві країни зможуть зберегти свої стосунки.

По-друге, Росія може розгорнути в Україні деякі свої сили з Сирії або підтримуваних нею сирійських бойовиків, що може створити вразливість у безпеці в районах, які контролюються режимом. Хоча на сьогоднішній день у російській військовій позиції в Сирії не відбулося жодних змін, Москва оголосила, що вербує тисячі близькосхідних бійців для війни в Україні, імовірно, також із Сирії. Ходять чутки, що сирійці в підконтрольних уряду районах готують до відправлення в Україну. Значна передислокація проурядових сил може послабити контроль режиму щодо безпеки в цих районах, особливо в центральній Сирії, де ІДІЛ ще активно діє. Після військового втручання Росії в 2015 році Дамаск і Москва відклали боротьбу проти ІДІЛ на другий план, прагнучи замість цього відбити територію у сирійської опозиції. Але після 2020 року заморожені внутрішні фронти в Ідлібі та на північному сході дозволили режиму та його російським союзникам знову зосередитися на боротьбі з ІДІЛ у центральній та східній Сирії. Відповідно зменшилася кількість атак ІДІЛ. Але ослаблена ІДІЛ може повернутися, якщо надати їй простір.

По-третє, сирійські та російські військово-повітряні сили можуть постраждати від дефіциту боєприпасів та запасних частин у середньо- та довгостроковій перспективі, оскільки вони зазвичай постачаються через російський Чорноморський флот, який зараз задіяний у війні; більше того, російські військові кораблі більше не можуть проходити через Босфор або Дарданелли, оскільки Туреччина пославшись на умови Конвенції Монтре, заборонила прохід військових кораблів. Зокрема, сирійські літаки та гелікоптери, більшість із яких застарілі й потребують технічного обслуговування, покладаються на російські запчастини, щоб продовжувати літати. У короткостроковій перспективі командири ВПС можуть скоротити години нальоту, щоб зберегти те, що вони мають, але незабаром вони можуть виявити непридатність своїх літаків, що знизить бойові можливості Сирії.

По-четверте, Росія могла б виступити в якості дипломатичного спойлера в Сирії, завдавши удару по гуманітарним коридорам. Москва використовувала своє право вето, щоб заблокувати резолюції Ради Безпеки ООН щодо Сирії в минулому, але в 2014 році вона допомогла ухвалити резолюцію 2165, що дозволило ООН призначити чотири прикордонні переходи для доставки допомоги з сусідніх країн у контрольовані опозицією райони без дозволу Дамаска. Відтоді Росія все більше підтримує зусилля режиму щодо обмеження такого транскордонного гуманітарного доступу, поступово блокуючи ООН від використання всіх пунктів перетину, крім одного. Остання резолюція ООН, яка зберігає відкритим кінцевий пункт переходу з Туреччини на північний захід Сирії, закінчується в липні. Враховуючи напруженість навколо України, здається дедалі більш вірогідним, що Москва блокуватиме спроби Заходу поновити резолюцію з потенційно катастрофічними наслідками для місцевого населення, яке буде ризикувати втратити гуманітарну та медичну допомогу, якій вони вкрай необхідні.

Нарешті, війна в Україні може погіршити і без того жахливу продовольчу безпеку Сирії. У 2021 році Всесвітня продовольча програма підрахувала, що 60 відсотків населення Сирії не мають продовольчої безпеки. Країна імпортує приблизно дві третини продуктів харчування та олії, які вона споживає, і більшість її імпорту пшениці надходить з Росії. Війна в Україні, ймовірно, порушить ланцюги постачання зернових та олійних культур, підвищить ціни на продукти харчування та підвищить витрати на виробництво в сільському господарстві.

Туніс

Туніс є чистим імпортером газу та нафти, що робить його вразливим до глобального зростання цін. Хоча він задовольняє 50 відсотків своїх внутрішніх потреб у газі за рахунок національного видобутку, решту купує у алжирської компанії Sonatrach за ринковими цінами і отримує 5 відсотків як роялті за проходження Транссередземноморського газопроводу через територію Тунісу. Туніс викачує близько 30% нафти, яку він споживає з власних свердловин, решту імпортує за ринковими цінами. Кожне підвищення ціни на нафту на 1 долар призводить до додаткових витрат приблизно на 40 мільйонів доларів для державного бюджету. Закон про бюджет на 2022 рік базувався на ціні нафти в 75 доларів за барель. Оскільки нафта зараз продається за 100 доларів за барель, вартість імпорту енергії зросте з 1,6 мільярда доларів у 2019 році до приблизно 4 мільярдів доларів у 2022 році, що також включає газ та інші види палива. Уряд президента Каїса Саїда був змушений щомісяця підвищувати ціни на паливо, що підсилює інфляцію, а також невдоволення суспільства. Він уже кілька разів підвищував ціни на кілька процентних пунктів.

Ще одним джерелом занепокоєння є імпорт продуктів харчування Тунісу. Країна виробляє від 70 до 90 відсотків внутрішнього попиту на тверду пшеницю і від 10 до 30 відсотків споживання м’якої пшениці (борошно для хліба, основний продукт національного харчування). Імпорт з України становить майже 50% загального імпорту пшениці, а ще 4% – з Росії. Уряд підтвердив, що запаси пшениці покриватимуть національний попит до червня, але дефіцит спорадично спостерігався з січня, до російського вторгнення.

Крім того, заборгованість Державної компанії «Зерновий комітет» перед українськими експортерами становить близько 300 мільйонів доларів. Україна вимагала авансового платежу готівкою у розмірі 50% загальної заборгованості за останні шість місяців. Є повідомлення, що кілька кораблів, завантажених пшеницею з України та прямуючих у Туніс, не зможуть доставити свій вантаж, оскільки туніський уряд не може дозволити собі цю суму. Як наслідок, в Тунісі існує ризик серйозного дефіциту пшениці. 24 березня президент Франції Еммануель Макрон за підтримки G7 розпочав місію з підвищення стійкості до продовольства та сільського господарства, яка має на меті запобігти ризику голоду, особливо в Тунісі та Лівані, шляхом мінімізації перебоїв у торгівлі та збільшення внутрішнього виробництва.

У найближчій і середньостроковій перспективі погіршення соціальної стабільності і особливо ризику дефіциту предметів першої необхідності, ймовірно, зроблять тунісців більш сприйнятливими до поляризаційного дискурсу активістів, які виступають за та проти Саїда. Ця ситуація може створити серйозні виклики безпеці для влади, у тому числі у вигляді заворушень та поширення злочинності. Також можливий швидкий спад популярності президента, який ізолює його і потенційно призведе до хронічної політичної нестабільності.

Ємен

Ємен отримав відстрочку на початку квітня, коли ООН оголосила про двомісячне перемир'я, а переговори під керівництвом Ради співробітництва в Перській затоці призвели до передачі повноважень міжнародно визнаному уряду та зобов’язань виділити понад 3 мільярди доларів для стабілізації економіки. Формування нової президентської ради, яка взяла на себе прерогативи президента Абеда Раббо Мансура Хаді, і надходження коштів привели до швидкого підвищення вартості єменського ріалу в номінально підконтрольних уряду територіях з понад 1000 до 680 ріалів. Сильніший ріал підвищить купівельну спроможність єменців у той час, коли вони переживають одну з найбільших гуманітарних криз у світі. В ООН повідомили, що кількість людей, які потребують гуманітарної допомоги, зросла з 17,4 до понад 19 мільйонів людей у ​​2021 році.

Однак події в Україні гальмують хороші новини. Перебої в експорті української пшениці та стрибки цін на світових сировинних ринках з початку лютого вже мали значний вплив на Ємен. Торговці попереджають, що Ємен імпортує близько 40-50% пшениці з України та Росії. Єменці намагаються забезпечити альтернативні постачання, маючи в наявності запасів пшениці лише на чотири місяці. Ємен також є великим імпортером палива. Як наслідок, ціни на паливо та пшеницю вже зросли по всій країні. Вплив був особливо серйозним у районах, контрольованих повстанською групою хуситів, де ціни на бензин з початку лютого виросли більш ніж на 50 відсотків. З початку Рамадану по всій країні зросли ціни на паливо.

Вищі ціни на міжнародних ринках означають, що, якщо вони хочуть підтримувати нинішній рівень імпорту, трейдерам знадобиться приблизно на 40% більше твердої валюти, щоб забезпечити підвищення вартості товарів. Значна частина твердої валюти Ємену надходить за рахунок грошових переказів працівників, які можуть скоротитися в найближчі місяці з огляду на зростання вартості життя в Саудівській Аравії, найбільшому імпортері російської та української пшениці. Дефіцит твердої валюти, ймовірно, поглибить кризу платіжного балансу Ємену. З цих причин можливі політичні заворушення. У 2021 році на підконтрольних уряду районах пройшла хвиля протестів. Якщо ситуація в цих районах не покращиться під новим керівництвом, можна очікувати нових протестів. Хоча багато людей у ​​підконтрольних хуситам районах розчаровані і навіть у відчаї через економічну ситуацію, повстанці керують поліцейською державою, яка не терпить і здатна придушувати інакомислення.

ОАЕ, основний прихильник уряду Хаді, утрималися від резолюції Ради Безпеки, яка засуджує агресію Росії. Через три дні, як частина ширшої угоди, Росія проголосувала за резолюцію, яка включала запропоновану ОАЕ формулювання, в якій супротивники уряду Хаді, хусити визнавалися як «терористична організація». Дипломати в Нью-Йорку відзначили, що голосування Росії «за» ознаменувало суттєвий зрушення в її позиції. Раніше російська місія неодноразово погрожувала накласти вето на подібні висловлювання, спрямовані проти хуситів, і закликала до більшої «збалансованості» у заявах і резолюціях. Якими б не були наміри Росії, однак, вона, схоже, рада дозволити відновити зусилля для підтримки перемир’я в Ємені та рухатися до політичних переговорів. Зміна російської позиції в ООН не мала помітного впливу на внутрішню чи регіональну динаміку війни в Ємені.

Оскільки перемир’я все ще зберігається, усі погляди прикуті до спеціального посланника ООН Ганса Грундберга, який 11 квітня прибув до Сани, щоб зустрітися з керівництвом хуситів. Якщо він зможе домовитися про продовження перемир’я і навіть допомогти розпочати політичні переговори, можливо, вдасться запобігти найгіршим наслідкам. Але якщо країна повернеться до активного конфлікту, перспективи для простих єменців будуть похмурими. У 2022-2023 роках ООН зіткнеться з великим дефіцитом гуманітарного фінансування, як і в 2021-2022 роках, коли їй довелося скоротити охоплення приблизно на третину. Голод був викликаний падінням доходів і зростанням цін. З переміщенням уваги на Україну, ймовірно, буде менше інтересу до гуманітарного заклику ООН для Ємену, який зібрав лише 1,3 мільярда доларів із очікуваних 4,27 мільярдів доларів, коли його запустили в березні 2022 року.