«Економічний паспорт» - нереалістичний проект, за який буде відповідати наступна влада та покоління українців, а нинішня отримає за нього політичні дивіденди. Про це заявив політолог Ростислав Балабан.

«Умовно кажучи – хто буде відповідати за 10 років, а тим більше за 18-ть, що це не спрацює? Реалізація програми малоперспективна. Тим більше, якщо аналізувати економічні показники», - сказав Балабан у ефірі телеканалу "Україна 24".

За його словами, вже зараз влада через брак коштів бюджету змушена скорочувати низку соціальних витрат, зокрема, виплати на народження дитини, на надання субсидій з оплати комунальних послуг.

«Скорочуються гроші по народженню дитини, субсидії скорочуються, чому ви вирішили, що на якомусь паспорті буде відбуватися якось інакше?» - зауважив Балабан.

Він також наголосив, що в разі якщо програму буде запущено, кошти, які будуть акумулюватись на рахунках дітей, можуть суттєво знецінитись, і як наслідок, по досягненню повноліття українці отримають мізерні виплати.

«Сьогоднішня «тисяча», уявна «тисяча», через 18 років буде невідомо скільки», - підсумував Балабан.

Раніше народний депутат, член парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна зазначила: через популістську програму президента «Економічний паспорт» з держбюджету будуть вилучені мільярди, що може стати причиною зменшення соціальних виплат.

Нагадаємо, 6 грудня президент вніс до Верховної Ради два законопроекти щодо запровадження "економічного паспорта українця". Ініціатива передбачає відкриття для дітей, народжених з 1 січня 2019 року, рахунків на яких накопичуватимуться кошти від рентних платежів. Ці кошти діти зможуть використати після досягнення повноліття на освіту чи житло.