Державний «Енергоатом» розкритикував відмову НКРЕКП зупинити махінації на ринку електроенергії, через які завдають мільярдних збитків генеруючим компаніям.

Про це йдеться в заяві компанії.

«Масштаби маніпуляцій на ринку електричної енергії вимагають термінових та рішучих дій Регулятора. Компанія оцінює постанову НКРЕКП від 2 червня, покликану усунути маніпуляції на ринку, як недостатній крок для припинення схем «торгівлі повітрям», від якої виробники електричної енергії зазнають мільярдних збитків», - йдеться в заяві держкомпанії.

В Енергоатомі закликали НКРЕКП повернутися до розгляду поданих учасниками ринку пропозицій та вжити усіх можливих заходів для фінансового збалансування роботи ринку.

В держкомпанії переконані, що ситуація з ціноутворенням на організованих сегментах ринку ставить під загрозу безпеку постачання електричної енергії споживачам, зриває підготовку до осінньо-зимового періоду та створює ризики для синхронізації енергосистеми України з європейською енергомережою ENTSO-E.

«В «Енергоатомі» впевнені: щоб досягти цінової стабілізації на організованих сегментах ринку, потрібні набагато більш рішучі дії Регулятора. НАЕК «Енергоатом» закликає НКРЕКП повернутися до розгляду поданих учасниками ринку пропозицій», - підсумували в держкомпанії.

Нагадаємо, в травні 2021 року ціна на оптовому ринку електроенергії опустилася до рекордно низького значення. В окремі дні ціни падали до 43-44 коп./кВт година. Причиною стали махінації групи трейдерів. НКРЕКП офіційно визнала махінації лише 2 червня під тиском Міністерства енергетики.

Однак комісія офіційно відмовилася змінювати правила роботи ринку для припинення таких махінацій, обмежившись наміром в ручному режимі слідувати за трейдерами. Всі пропозиції Міністерства енергетики комісією були проігноровані.

Подписывайтесь на канал «Хвилі» в Telegram, на канал «Хвилі» в Youtube, страницу «Хвилі» в Facebook