Представлені урядом зміни до Податкового кодексу зашкодять економіці країни та можуть призвести до закриття підприємств і скорочення десятків тисяч робочих місць.

Про це йдеться на сторінці Федерації роботодавців у Facebook.

«Уряд пропонує прийняти зміни, не підкріплені жодними реальними економічними розрахунками, які не передбачають системних та послідовних змін, а є хаотичним набором різноманітних ініціатив, значна частка яких у разі їх прийняття матиме негативні наслідки для бізнесу з різних секторів економіки та для економіки в цілому», - зазначають у ФРУ.

За їх оцінкою, ухвалення законопроекту завдасть шкоди перш за все легальному бізнесу, що сплачує податки на загальній системі оподаткування – незалежно від розміру конкретних платників податків.
Зокрема, в ФРУ назвали неприйнятною пропозицію фактично оподатковувати за ставкою 20% експорт товарів, зазначених у товарних групах 1-24 за УКТ ЗЕД, а також обмеження у звільненні від оподаткування ПДВ першого постачання житла: на переконання експертів федерації, ця норма завдасть шкоди господарський діяльності величезної кількості платників податків, у тому числі переробних підприємств харчової промисловості.

Намір в черговий раз підвищити акцизний податок на лікеро-горілчану продукцію на 5%, на переконання експертів ФРУ, не матиме наслідком збільшення надходжень до бюджету, а лише стимулюватиме тіньове виробництво.
«Легальне виробництво лікеро-горілчаних виробів зменшується навіть без підвищення ставки податку. Про це говорять і цифри: збільшення ставки акцизного податку на 20% у 2017 році не тільки не забезпечило додаткових очікуваних надходжень 1,5 млрд грн до бюджету, але й призвело до їх зменшення», - нагадали у ФРУ.

Окрім того, ФРУ зазначили, що не можуть погодитись із трикратним збільшенням ставки екологічного податку на двоокис вуглецю, змінами, що стосуються справляння рентної плати з залізної руди, а також підвищення ставок податків для аграріїв.
«Фактично запропоновані без публічного економічного обгрунтування та консультацій зміни можуть мати негативний вплив на надходження податків до бюджету. А головне – можуть сприяти закриттю та ліквідації виробництв, а отже і скороченню десятків тисяч робочих місць», - наголосили у ФРУ та закликали владу провести широке публічне обговорення ініціативи – з залученням українських роботодавців та міжнародних експертних організацій.

Нагадаємо, 12 травня уряд на своєму засіданні затвердив законопроект, яким вносяться зміни до Податкового кодексу України і яким підвищуються ставки податків для цілого ряду галузей. Економісти вже заявили, що таке рішення призведе до скорочення надходжень до бюджету, та різкого росту цін на товари і послуги в Україні.
Раніше лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила, що ініціатива влади підвищити податки знищить вітчизняне підприємництво. Та наголосила: неприпустимо підвищувати податки в кризу, зазначивши, що інші країни намагаються максимально підтримати бізнес.

Водночас політолог Євген Магда заявив, що світовий досвід доводить: підвищення податків в умовах кризи не призведе до зростання надходжень до держбюджету, для економічного зростання фіскальний тиск необхідно навпаки знижувати.

Подписывайтесь на канал «Хвилі» в Telegram, на канал «Хвилі» в Youtube, страницу «Хвилі» в Facebook, страницу «Хвилі» в Instagram.