Міжнародні санкції за співпрацю з Білоруською АЕС можуть розповсюдитися в тому числі на українські компанії, які з початку 2021 року імпортують електроенергії з цієї станції.
Про це заявив народний депутат, екс-глава СБУ Валентин Наливайченко.
«Європейський парламент ухвалив резолюцію з вимогою закрити цю Білоруську атомну електростанцію. Будуть міжнародні санкції і цілком ймовірно, що і українські компанії опиняться під міжнародними санкціями за купівлю у агресора або його сателіта електроенергію», - повідомив Наливайченко.
Зокрема під санкції може потрапити компанія «Інтерпайп» олігарха Віктора Пінчука, яка першою почала купівлю струму з Білоруської АЕС. Гроші на імпорт струму з цієї станції в результаті йдуть в Росію.
«Станція збудована за російський кредит, сплачуючи за електрику з Білоруської АЕС, фінансуєш нікого іншого ніж російський бюджет і російську армію. А українські компанії – «Інтерпайп» та інші, велике вітання їм – купляють електроенергію саме звідти», - додав Наливайченко.
Нагадаємо, Україна з 2021 року відновила імпорт електроенергії з Росії і Білорусі. З початку року закуплено понад 550 млн кВт годин на суму 850 млн грн. Найбільшим імпортером є «Дніпропецсталь-Енерго» Віктора Пінчука. Імпорт також здійснюють компанії «ДЕ Трейдінг» Максима Єфімова і «ЕРУ Трейдинг» Ярослава Мудрого.