Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що члени НАТО не повинні відмовлятися від надання додаткової військової допомоги Україні через "безрозсудну ядерну риторику" Володимира Путіна.

Про це Столтенберг сказав в інтерв'ю Reuters у понеділок.

Столтенберг відреагував на нещодавню заяву Путіна про те, що Росія може використати ядерну зброю у разі удару по ній звичайними ракетами. Путін також зазначив, що Москва розглядатиме будь-який напад, що підтримується ядерною державою, як спільну атаку.

"Ми спостерігаємо модель безрозсудної російської ядерної риторики та послань, і це вписується в цю модель", - сказав Столтенберг, який у вівторок передає керівництво НАТО колишньому прем'єр-міністру Нідерландів Марку Рютте після десятиліття на цій посаді.

"Кожного разу, коли ми посилювали нашу підтримку новими видами зброї - бойовими танками, далекобійними системами або F-16 - росіяни намагалися нам завадити", - зазначив Столтенберг. "Їм це не вдалося, і цей останній приклад також не повинен заважати союзникам по НАТО підтримувати Україну".

Столтенберг підкреслив, що НАТО не виявило жодних змін у ядерній позиції Росії, "які вимагають будь-яких змін з нашого боку".

Колишній прем'єр-міністр Норвегії також заявив, що найбільшим ризиком для НАТО була б перемога Путіна в Україні. "Тоді посил буде в тому, що коли він використав військову силу, а також коли він погрожував союзникам по НАТО, він отримує те, що хоче, і це зробить нас усіх більш вразливими", - сказав він.

Нагадаємо, радник Путіна Караганов закликав до ядерних бомбардувань Європи, здаючи квартиру у Берліні.