Аналітик з енергетики Андріан Прокіп розповів, що підвищення ціни на газ до рекордного рівня є наслідком багатьох факторів і переслідує декілька цілей.

Про це він сказав в ефірі "Романенко Бесіди" з Юрієм Романенком.

“Це взагалі рекорд. І те, що відбувається, це взагалі дуже нестандартно і такі речі ніколи не є наслідком одного фактору. Завжди такі нестандартні ситуації можуть відбуватися під впливом, коли збігається багато факторів. І так сталося цього разу. Це просто джекпот за кількістю факторів. І для росіян у тому числі. Інша справа, що ця ситуація не може бути вічною і завжди буде відскок в іншу сторону”, - сказав Андріан Прокіп.

Він зазначив, що сім років тому ринок газу став глобальним, коли з’явилися СПГ і країни з різних точок світу почали торгувати.

“Відповідно те, що відбувається десь в Азії, десь в Китаї, в Японії — воно дуже легко аукається тут. Ця ситуація відбувалася у 2019 році, коли почалося падіння ціни на газ безпрецедентне. Поштовх пішов з Азії. Зараз відбувається все те саме. Відбулось вже і не тільки це. Коли після ковіду почав світ відновлюватись — в Азії зростання виробництва. Китай, Японія, Корея. Зростання виробництва — зростання попиту на газ і на вугілля. Відповідно зростання попиту на газ почало тягнути його ціну”, - додав Прокіп.

За його словами, європейський ринок газу не є пріоритетним для газопостачальників. Зокрема, Катар та США орієнтуються на Азію, оскільки вона ближче. Це призвело до зменшення поставок у Європу.

Він зазначив, що також впало виробництво газу у країнах-експортерах, що теж призвело до зменшення пропозиції.

“Росіяни побачили, що ціна росте на спотах. Відповідно, якщо ще притримати пропозицію — то вона виросте ще більше. А Росія у 2018-2019 роках, коли втратила спочатку за рахунок низьких цін, коли падіння пішло, а друге — потім вони втратили у ковідний період, вони втратили виручку. У них зараз одна з задач — це компенсувати. Вони виконують свої зобов’язання по довгострокових контрактах, але не спішать виводити додаткові обсяги на спот. Тому що росте ціна і вони вже кілька мільярдів в плюс заробили”, - підкреслив аналітик.

За його словами, також Росія хоче переконати своїх клієнтів, що потрібно укладати річні контракти.

Як повідомляла Хвиля, Нафтогаз підписав нові контракти з постачальниками газу населенню.

Окрім цього, Хвиля повідомляла, що є загроза залишитися без електрики під час опалювального сезону: фактори ризику для енергетики України.