Зараз багато наших громадян починають розуміти, що найкращим союзником України є її збройні сили. Захід, звісно, є нашим союзником. Головним і дуже важливим, але на думку 62% українців, його допомога недостатня.

З іншого боку багато аналітиків недооцінюють російсько-українську війну, зводячи її контекст лише до протистояння Захід-Росія. Однак він набагато ширший.

Головне протистояння зараз відбувається між Китаєм, який претендує на роль нового гегемону, і США.

Перше завдання, яке стоїть перед США, - послабити або взагалі вивести із гри союзників чи попутчиків Піднебесної. Остання потребує не просто величезної ресурсної сировинної бази, а дешевої! Саме таку сировину зараз дає Москва.

Зустрічі Байдена з Путіним ні до чого не привели. Путін не погодився на нейтралітет в світовому протистоянні. Більше того, після болісної поразки в Афганістані, Білий Дім став дуже чутливим до можливості отримання нових поразок в інших частинах світу. Найбільше - в Україні і Тайвані.

Не домовившись із Кремлем хоча б про нейтралітет у протистоянні із Китаєм, США вирішили максимально ослабити РФ. Для цього Україна і стала приманкою. Як би це цинічно не звучало. Путін же, намагаючись задовільнити своє ЕГО, попав в розставлений капкан.

Відсутність швидких поставок зброї - засобів ППО, БПЛА, тяжкої артилерії навіює на думку про те, що Заходу, насамперед США, потрібно довгограюче кіно, серіал, а не блискуча перемога України.

Кремль, згідно планів США, має надовго погрязнути в своїх проблемах. Думаю, що Путін тільки зараз почав більш-менш розуміти загальну картину і капкан, в який попала його держава. Зараз він, як у відомому анекдоті: "Я впіймав ведмедя. Так веди його сюди! Так він мене не пускає!"

Нинішня ситуація з Росією наочно демонструє Китаю, що буде з ним, якщо він вторгнеться на Тайвань. Чесно кажучи, зараз для Китаю є один позитив - дешеві енергоресурси північного сусіда. Але США можуть ввести санкції проти Китаю, який співпрацює із РФ, яка, в свою чергу, сама зараз під санкціями.

В США є моральне зобов'язання перед Тайванем, яке вони мають ще з самого початку виникнення цієї держави (це, правда, дещо інша тема публікації). Тому Білий Дім буде робити все залежне, щоб не допустити ситуації захоплення Пекіном Тайваню. Не тільки через моральні зобов'язання, але і через те, що це значно підсилить економіку КНР.

Зараз іде боротьба за глобальне лідерство між двома головними гравцями, і ми є лише окремою фігурою на шахматному полі. Важливою, але лише однією. І ми маємо навчитися грати на цьому полі. Жорстокому, де за кожний хід світових гравців українці платять своїм життям.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Рекомендуем по теме беседу Юрия Романенко и философа Сергея Дацюка

Популярные статьи сейчас

Отход ВСУ с позиций не способствует быстрым тактическим успехам россиян – ISW

Авантаж, SOCAR, ОККО: АЗС Киевской области показали свежие цены на бензин, ДТ и автогаз

Выплаты переселенцам "первой волны": кому продлят еще на полгода

Украинские пенсионеры за границей могут остаться без пенсии: что делать

Показать еще