Протягом останніх декількох десятиліть уряди спільно зобов'язувались уповільнити глобальне потепління. Але, незважаючи на посилену дипломатію, світ незабаром може зіткнутися із руйнівними наслідками зміни клімату.

За допомогою Кіотського протоколу та Паризької угоди країни домовились зменшити викиди парникових газів, але кількість вуглекислого газу в атмосфері продовжує зростати, нагріваючи Землю тривожними темпами. Вчені попереджають, що якщо це потепління триватиме постійно, воно може спричинити екологічну катастрофу для більшості країн світу, включаючи приголомшливий підйом рівня моря, рекордні посуху та повені, а також широку втрату видів рослин та тварин. З боку експертів, активістів та громадян зростає занепокоєння тим, що зобов'язання країн за цими глобальними угодами є недостатньо амбіційними або нагальними.

Найважливіші міжнародні угоди щодо зміни клімату

Монреальський протокол, 1987 р. Хоча Монреальський протокол не призначений для боротьби зі зміною клімату, був історичним екологічним договором, який став взірцем для майбутньої дипломатії з цього питання. Врешті-решт кожна країна світу ратифікувала договір, який вимагав припинити вироблення речовин, які пошкоджують озоновий шар, таких як хлорфторвуглеводи (ХФУ). Протоколу вдалося ліквідувати майже 99 відсотків цих озоноруйнівних речовин. У 2016 році сторони домовились через Поправку від Кігалі про скорочення виробництва також гідрофторвуглеводнів (ГФУ), потужних парникових газів, що сприяють зміні клімату.

Рамкова конвенція ООН про зміну клімату (РКЗК ООН), 1992 р. Ратифікована 197 країнами, включаючи США, знакова угода була першим глобальним договором, що прямо стосувався зміни клімату. Він заснував щорічний форум, відомий як Конференція Сторін, або КС, для міжнародних дискусій, спрямованих на стабілізацію концентрації парникових газів в атмосфері. Ці зустрічі створили Кіотський протокол та Паризьку угоду.

Кіотський протокол, 2005 р. Кіотський протокол, прийнятий у 1997 р. та набрав чинності в 2005 р., був першим юридично зобов’язуючим кліматичним договором. Він вимагав від розвинених країн зменшити викиди шкідливих речовин в середньому на 5 відсотків нижче рівня 1990 р., і створив систему моніторингу прогресу країн. Але договір не змушував країни, що розвиваються, включаючи великі викиди вуглецю Китаєм та Індією, вжити заходів. Сполучені Штати підписали угоду в 1998 році, але ніколи її не ратифікували, а згодом відкликали свій підпис.

Паризька угода, 2015 р. Найважливіша глобальна кліматична угода на сьогоднішній день, Паризька угода вимагає від усіх країн визначити зобов’язання щодо скорочення викидів. Уряди встановлюють цільові показники, відомі як національний внесок, з метою запобігання підвищенню середньої глобальної температури на 2°C вище рівня доіндустріального та докладаючи зусиль, щоб утримати її нижче 1,5°C. Вона також спрямована на досягнення глобальних нульових викидів, де кількість викидів парникових газів дорівнює кількості виведених з атмосфери у другій половині століття.

Кожні п’ять років країни повинні оцінювати свій прогрес у здійсненні угоди за допомогою процесу, відомого як загальний підсумок; перша запланована на 2023 рік. Країни встановлюють власні цілі, і немає механізмів примусу, щоб забезпечити їх виконання самої угоди.

Сполучені Штати, другий за величиною забруднювач у світі, були єдиною країною, яка відмовилася від угоди. Цей крок колишнього президента Дональда Трампа набрав чинності в листопаді 2020 року. Однак президент Джо Байден знову вступив до цієї угоди під час свого першого місяців на посаді. Кілька країн офіційно не схвалили цю угоду: Еритрея, Іран, Ірак, Лівія, Південний Судан, Туреччина та Ємен.

Чи існує консенсус щодо досліджень кліматичних змін?

Серед наукового співтовариства існує широкий консенсус, хоча деякі заперечують, що зміна клімату є проблемою, зокрема політики США. Коли переговорні групи збираються для міжнародних кліматичних переговорів, «менше скептицизму щодо науки і більше розбіжностей щодо того, як розставити пріоритети». Основа досліджень полягає в тому, що:

  • середня температура Землі зростає з безпрецедентною швидкістю;
  • діяльність людини, а саме використання викопного палива – вугілля, нафти та природного газу – є головними рушіями цього швидкого потепління та зміни клімату; і,
  • очікується, що продовження потепління матиме шкідливі наслідки у всьому світі.

Дані, отримані з крижаних ядер, показують, що середня температура Землі зараз підвищується більше, ніж за вісімсот тисяч років. Вчені стверджують, що це значною мірою результат людської діяльності за останні 150 років, наприклад спалення викопного палива та вирубки лісів. Ця діяльність різко збільшила кількість атмосферних парникових газів, в першу чергу діоксиду вуглецю, що захоплюють тепло, внаслідок чого планета нагрівається.

Міжурядова комісія з питань зміни клімату (МГЕЗК), орган ООН, створений в 1988 році, регулярно оцінює новітні кліматичні дослідження та виробляє звіти для країн на основі консенсусу.

Популярные статьи сейчас

Президент Литвы сделал тревожное заявление об Украине

Рютте предложил выкупить Patriot у стран, не желающих передавать их Украине

Больше так делать нельзя: в Киеве внедрили новые штрафы для водителей

США тормозят, пока Европа набирает обороты: Зайан указал на просчеты администрации Байдена по Украине

Показать еще

Але чому країни прагнуть підтримувати підвищення глобальної температури нижче 1,5°C? Вчені роками попереджають про катастрофічні наслідки для навколишнього середовища, якщо глобальна температура продовжить підвищуватися нинішніми темпами. Середня температура Землі вже зросла приблизно на 1°C вище рівня доіндустріального. У спеціальному звіті за 2018 рік МГЕЗК передбачав, що без різкого скорочення викидів вуглецю у світі відбудеться потепління на 1,5°C, набагато швидше між у 2030 і 2052 роках.

У звіті узагальнено багато наслідків, які очікуються, коли глобальна температура досягне цієї точки:

Теплові хвилі. Багато регіонів страждають від спекотних днів, і приблизно 14 відсотків людей у ​​всьому світі піддаються періодам сильної спеки принаймні раз на п'ять років.

Посухи та повені. Регіони будуть більш сприйнятливі до посухи та повені, ускладнюючи ведення фермерського господарства, знижуючи врожайність сільськогосподарських культур та спричиняючи дефіцит продовольства.

Рівень моря, що піднімаються. Десятки мільйонів людей живуть у прибережних регіонах, які будуть затоплені у найближчі десятиліття. Малі острівні держави особливо вразливі.

Зміни в океані. До 90 відсотків коралових рифів буде знищено, а океани стануть кислішими. Світове рибальство стане набагато менш продуктивним.

Танення арктичних льодовиків. Принаймні раз на століття в Арктиці триває літо без морського льоду, чого не було принаймні за дві тисячі років. До кінця століття сорок відсотків вічної мерзлоти Арктики зникне.

Втрата видів. Велика кількість комах, рослин та хребетних буде під загрозою вимирання.

Наслідки будуть набагато гіршими, якщо буде досягнуто поріг у 2°C, вважають вчені. Ми прямуємо до катастрофи, якщо не зможемо зменшити потепління і нам потрібно зробити це дуже швидко.

Які країни відповідають за зміну клімату?

Відповідь залежить від того, кого ви запитаєте і як ви вимірюєте викиди. З часу перших кліматичних переговорів у 1990-х роках чиновники дискутували, які країни – розвинені чи ті, які розвиваються – є більш чи менш винними у зміні клімату, а тому повинні стримувати свої викиди.

Країни, що розвиваються, стверджують, що розвинені країни з часом викидають більше парникових газів. Вони кажуть, що ці країни тепер повинні нести більший тягар, оскільки вони змогли розвивати свою економіку без обмежень. Дійсно, Сполучені Штати викидали більшу частину свого часу, за ними слідував Європейський Союз.

Однак Китай та Індія зараз є одними з найбільших забруднювачами повітря у світі, поряд із США. Розвинені країни стверджують, що зараз ці країни повинні зробити більше для вирішення проблем зміни клімату.

В контексті цієї дискусії основні кліматичні угоди розвинулись у тому, як вони домагаються скорочення викидів. Кіотський протокол вимагав від розвинених країн скорочення викидів, тоді як Паризька угода визнала спільну проблему кліматичних змін і закликала всі країни встановити цільові показники викидів.

Чи достатньо Паризької угоди?

Більшість експертів стверджує що не достатньо. Обіцянки країн є недостатньо амбіційними і не будуть прийняті досить швидко, щоб обмежити підвищення глобальної температури до 1,5°C або навіть 2°C. Поточна політика призведе до підвищення на 2,9°C до 2100 року, згідно з даними трекера, проведеного німецькими некомерційними організаціями Climate Analytics та NewClimate Institute. Якщо уряди виконуватимуть свої зобов’язання, які вони дали згідно Паризької угоди, це все одно призведе до підвищення на 2,6°C.

Паризької угоди недостатньо. Навіть під час переговорів це було визнано недостатнім. Це був лише перший крок, і очікувалось, що з часом країни повернуться з більшими амбіціями скоротити свої викиди.

Які альтернативи Паризькій угоді? Деякі експерти сподіваються, що Паризька угода може скоротити викиди досить швидко, якщо країни зміцнять свої зобов'язання. Дійсно, це зробили понад десяток країн, і багато інших могли б зробити це до саміту COP26 у листопаді 2021 року. Це кінцевий термін для країн, щоб переглянути свої первинні зобов'язання за Паризькою угодою. Наприклад, президент Байден оголосив у квітні 2021 року, що Сполучені Штати мають на меті скоротити викиди на 50-52 відсотки нижче рівня 2005 року до 2030 року, подвоївши прихильність президента Барака Обами. Однак залишається незрозумілим, чи зможе Байден досягти цієї мети без підтримки Конгресу та нового федерального законодавства. Китай, ЄС, Японія та Великобританія також є серед урядів, які подали або запропонували амбіційні цілі, включаючи збільшення використання відновлюваних джерел енергії та досягнення чистого нульового рівня викидів протягом найближчих кількох десятиліть.

Але інші експерти передбачають значущі дії щодо клімату, що відбуваються поза межами Паризької угоди. Деякі експерти закликають створити кліматичний клуб – ідею, яку відстоював економіст Єльського університету Вільям Нордхаус, – який передбачав би покарання за країни, які не виконують своїх зобов'язань. Інші пропонують нові договори, які застосовуються до конкретних викидів або секторів як доповнення Паризької угоди.

Прогрес відбуватиметься не в усьому світі з усіма об'єднаними країнами, а меншими групами та за секторами. Це може статися в галузях, таких як авіаційна або металургійна; через двосторонні відносини, наприклад, між США та Китаєм; або через міжурядові організації, такі як Група двадцяти (G20).

Багато міст, компаній та організацій планують зменшити викиди, прислухаючись до заклику РКЗК ООН стати кліматично нейтральними до другої половини століття. У Сполучених Штатах понад шістсот органів місцевого самоврядування мають детальні плани дій щодо клімату, які включають цілі зменшення викидів, незважаючи на вихід федерального уряду з Паризької угоди. Тим часом інвестори вкладають більше грошей у кліматичні фонди. На початку 2020 року компанія BlackRock, найбільший у світі менеджер з активів, оголосила, що уникатиме інвестицій у компанії, які становлять серйозні кліматичні ризики. Великі компанії, включаючи Amazon і Starbucks, також взяли зобов’язання щодо вуглецевої нейтральності. Деякі пішли далі, заявляючи, що вони будуть вуглецево негативними, виводячи з атмосфери більше вуглецю, ніж виділяють. Однак критики звинуватили деякі з цих компаній у екологічному митті: рекламуючи себе як екологічно свідомих, вони продовжують шкідливу практику.

Незважаючи на те, що ці кроки важливі для підвищення обізнаності та зменшення деяких викидів, це все досить мало порівняно з урядами усього світу, які визначають сильну кліматичну політику.

Подписывайтесь на канал «Хвилі» в Telegram, на канал «Хвилі» в Youtube, страницу «Хвилі» в Facebook, на страницу Хвилі в Instagram